Obavijesti Video Pretražite Navigacija
trećina pozitivnih testova

Epidemiologinja o porastu broja zaraženih koronom: "To pripisujemo novoj podvarijanti omikrona." Poznato i gdje je najviše novozaraženih

Aktualno Galerija Cjepivo protiv koronavirusa - 1 Cjepivo protiv koronavirusa - 1 Foto: DNEVNIK.hr Cjepivo protiv koronavirusa - 2 Cjepivo protiv koronavirusa - 2 Foto: DNEVNIK.hr Cjepivo protiv koronavirusa - 3 Cjepivo protiv koronavirusa - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Cjepivo protiv koronavirusa - 4 Galerija 1/4 >>
Suša, poskupljenja, rat, na koronu se gotovo i zaboravilo. No, u cijeloj Europi pa i kod nas raste broj zaraženih. O cijepljenju malo tko sada razmišlja, ali premijer Andrej Plenković najavio je novu rundu.

Plaže pune kao šipak, sezona ide kao nekad, a ide i korona. U četvrtak je potvrđeno 1148 novozaraženih.

"To je višestruki porast u odnosu na tjedne ranije. To propisujemo novoj podvarijanti omikrona, odnosno varijanti B4 i B5 koje u Hrvatskoj čine oko 15 posto", rekla je za Dnevnik Nove TV Iva Pem Novosel, epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U ukupnom broju testiranih, trećina testova je pozitivna. Najviše u Splitsko-dalmatinskoj županiji i Zagrebu. Sve je dobro dok je u bolnicama mirno, kažu liječnici.

"Ne primjećujemo u bolnici nekakav posebno veliki dolazak novih bolesnika. Za sad je to oko jedan dnevno da se primi pozitivan. To su uglavnom stari ljudi s drugim bolestima", pojasnio je za Dnevnik Nove TV Bruno Baršić, liječnik iz KB Dubrava.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POGLEDAJTE STANJE PO ŽUPANIJAMA Objavljeno koliko je danas novozaraženih u Hrvatskoj: Preminulo pet osoba

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVI VAL ZARAZE Zapadnoeuropska zemlja očekuje vrhunac zaraze krajem srpnja: Broj oboljelih od koronavirusa raste

Raste broj zaraženih i u drugim europskim zemljama od Portugala preko Francuske i Njemačke do Italije. Na oprez je pozvao i premijer Andrej Plenković.

"Ono što se može očekivati će biti preporuke HZJZ-a da se krene s novim krugom cijepljenja kada dođemo blizu jeseni ove godine", rekao je premijer.

Prošle godine građani su Agenciji za lijekove dostavili najviše prijava o nuspojavama do sada. Najveći broj njih vezan je za cjepivo protiv COVID-a. Uglavnom se radi o blagim nuspojavama. Zaprimili su i 49 prijava da je smrtni ishod bio nuspojava cjepiva.

"Kod dvije je utvrđena povezanost s cjepivom, za 15 prijava je uklonjena moguća povezanost primjenom cjepiva, dok u ostalim prijavama radi nedostatka dokumentacije nije moguće utvrditi povezanost", pojasnila je Željana Margan Koletić iz HALMED-a.

Mogu li obitelji preminulih sada podignuti tužbe, pitali smo stručnjake.

"Oni imaju pravo na odšetu, samo je pitanje od koga će se ta odšteta sada tražiti. Država je, po mom znanju, propustila prebaciti odgovornost na proizvođače, odnosno proizvođači su se dobro ogradili od odgovornosti za moguću štetu", rekao je za Dnevnik Nove TV odvjetnik Antonio Volarević.

I dodao je da to nisu jednostavni slučajevi.

"Iako HALMED je donio svoje izvješće o mogućim uzročno - posljedičnim vezama, ipak će u sudskom postupku trebati raditi vještačenja i dokazivati sve one elemente koji se dokazuju inače za zahtjev o naknadi štete", rekao je Volarević.

Hrvati koji troše sve više lijekova, uz cjepivo, najviše su prijavljivali nuspojave na lijekove za liječenje malignih bolesti i pormećaja živčanog sustava.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene