Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nema kaznene odgovornosti

Ne postoji veza: USKOK odbacio kaznene prijave za aferu Hotmail, oglasila se i Dalić

Martina Dalić i Ante Ramljak (Foto: Pixell)
Martina Dalić i Ante Ramljak (Foto: Pixell) Pixell
Aktualno Galerija +0 Martina Dalić i Ante Ramljak (Foto: Pixell) Galerija 1/1 >>
USKOK je odbacio kaznene prijave Živog zida i Slobodne Hrvatske vezane za aferu Hotmail.

USKOK je odbacio kaznene prijave koje su stranke Živi zid i Slobodna Hrvatska podnijele protiv Andreja Plenkovića, Martine Dalić, Ante Ramljaka i Zdravka Marića, vezane za aferu Hotmail.

Pročitajte i ovo Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu Ivan Čorkalo, reporter Dnevnika Nove TV Dvije kriminalne skupine Svi detalji velike akcije USKOK-a zbog ilegalnog uvoza luksuznih vozila: Među kupcima sportaši, poduzetnici i odvjetnici

Kaznene prijave temeljene su na e-mailovima koje je objavljivao Index.hr, a u prijavi se tvrdilo da su spomenute osobe, koristeći svoje službene dužnosti, namjerno obmanjivale hrvatsku javnost o stanju u društvu Agrokor d.d., neovlašteno otkrivali povlaštene informacije, te time posebnoj skupini fizičkih i pravnih osoba omogućili ostvarenje imovinske koristi.

"Tijekom provedenih izvida pribavljena je relevantna dokumentacija uključenih trgovačkih društava, komunikacija elektroničke pošte, te su uzete izjave određenih osoba. Tako pribavljene činjenice i podaci analizirani su zajedno s javno dostupnim podacima te je zaključeno da u radnjama imenovanih nisu ostvarena obilježja prijavljenih kaznenih djela, a niti drugih kaznenih djela za koja se postupak provodi po službenoj dužnosti. Naime, utvrđeno je da na strani prijavljenih osoba ne postoji veza između odabira osoba koje su činile radnu skupinu za izradu Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku i potom angažiranja nekih od njih kao izvanrednog povjerenika i njegovih savjetnika, odnosno utjecaja na izbor glavnog savjetnika za restrukturiranje i njegovih podugovaratelja. Slijedom navedenog doneseno je rješenje o odbačaju kaznenih prijava", kaže se u priopćenju USKOK-a.

Iz USKOK-a napominju da je provedenim izvidima isključivo razmatrana eventualna kaznena odgovornost prijavljenih osoba, dok drugi vidovi odgovornosti nisu bili predmet razmatranja budući da nisu u nadležnosti državnog odvjetništva.

Oglasila se i Martina Dalić

Bivša ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić ustvrdila je nakon što je Uskok odbacio kaznene prijave Živog zida i Slobodne Hrvatske u aferi Hotmail kako je "potpuno sigurna da je prepoznavanje i prihvaćanje istine dostižno i ostvarivo".

"Potpuno sam sigurna da je prepoznavanje i prihvaćanje istine dostižno i ostvarivo, neovisno o tome koliko to bio mukotrpan i dugotrajan proces", istaknula je Dalić.

Oglasili su se iz Živog zida

"Jedni druge štite i brane, a očito je i novo vodstvo državnog odvjetništva
na neki način nastavak prethodnih politika...Sigurno se na ovome nećemo zaustaviti vrlo dobro ćemo pratiti sljedeći koraci i Vlade i suda", kaže Tihomir Lukanić.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene