Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže istražni zatvor

Naručivao hranu i piće na račun općine: USKOK objavio detalje uhićenja rastrošnog HDZ-ovca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sumnja se da je Vinko Zulim općinski proračun oštetio za 425.000 kuna. Naručivao je hranu i piće za privatna druženja, za slavljenje izbornih rezultata...

Vinko Zulim, bivši saborski zastupnik HDZ-a i nekadašnji dugogodišnji načelnik Općine Seget, uhićen je jučer zbog sumnji da je, dok je bio načelnik, oštetio općinski proračun.

Sporni su troškovi reprezentacije, jelo i piće te putni troškovi.

Danas se USKOK oglasio priopćenjem. Zulima terete da je, naručujući hranu i piće, općinski proračun oštetio za 425.000 kuna.  

Priopćenje donosimo u cijelosti.

"USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1954.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Osnovano se sumnja da je okrivljenik, u razdoblju od prosinca 2016. do prosinca 2018. u Segetu, kao načelnik Općine Seget (dalje: Općina), koristeći ovlaštenje raspolaganja proračunskim sredstvima Općine, nalagao da za konzumaciju hrane i pića s privatnih druženja u raznim ugostiteljskim objektima Općina ispostavlja narudžbenice koje je ovjeravao svojim potpisom, iako nije bilo nikakve osnove da te usluge naručuje i plaća Općina. Ugostiteljski objekti su, na temelju tako ispostavljenih narudžbenica i usmenih naloga okrivljenika, za pružene usluge ispostavljali račune Općini.

Pritom je okrivljenik na predmetnim računima vlastoručno pisao obrazloženje troškova neistinito navodeći svrhu ugošćavanja i osobe koje su ugošćene, na način da je navodio da su ugošćavani članovi raznih povjerenstava, udruga i predstavnika državnih institucija, a zatim je potpisom odobravao njihovu isplatu.

Također je nalagao da Općina ispostavlja narudžbenice za konzumaciju hrane i pića na ručkovima i večerama na koje su prema njegovom nalogu pozivani vijećnici Općinskog vijeća isključivo iz redova vladajuće stranke u Općini, kao i pojedini djelatnici Općine, koje narudžbenice je ovjeravao svojim potpisom te je nalagao njihovo plaćanje, iako nije bilo nikakve osnove da Općina plaća navedene troškove.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Trebali bi biti tajna Bačić o uhićenju Zulima: "Kako i na koji način informacije dolaze u medije, s obzirom na tajnost izvida, meni to nije jasno"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SVE NEGIRAO Podignuta optužnica protiv bivšeg zastupnika HDZ-a zbog prijetnje novinaru: "Znam gdje živiš..."

Osim navedenog okrivljenik je naložio i da se iz proračuna Općine podmire troškovi proslave postignutih izbornih rezultata na lokalnim izborima.

Na temelju tako ispostavljenih narudžbenica i računa, sukladno nalogu okrivljenika, ovlašteni djelatnici Općine obavljali su isplate, a plaćanjem troškova koji nisu nastali u službene svrhe okrivljenik je oštetio Općinu za ukupno najmanje 425.665,00 kuna.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika", navode u priopćenju.

I MUP se oglasio. 

"U više navrata je na računima ugostiteljskih objekata popunjavao obrazloženje učinjenog troška, lažno prikazujući privatno učinjeni trošak kao službeni te neosnovano i nezakonito, na teret općine nalagao plaćanja troškova konzumacije jela i pića u ugostiteljskim objektima na području općine, iako nije bilo nikakve osnove da te usluge plaća općina", rekli su.

Osumnjičeni je predan pritvorskom nadzorniku.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene