Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kupoprodaju zemljišta u Balama, čija je moguća nezakonitost koštala bivšeg ministra turizma Veljka Ostojića položaja, od sredine veljače istražuje USKOK.


U priopćenju DORH-a, koje je objavljeno na njihovim internetskim stranicama, stoji kako se USKOK u istragu uključio 18. veljače ove godine.

Vezani članci Dokumenti, ilustracija Proširena istraga protiv šestorice: Njih 26 na prijevaru kupovalo nekretnine na Pagu Domagoj Mikić Mega afera trese Inu - kompanija oštećena za šokantan iznos: "Ovo bi mogla biti rekordna zapljena novca u povijesti Hrvatske"

>> Počela nagađanja o kandidatima, Ostojić ponavlja: 'Nisam učinio ništa protuzakonito''

'Državno odvjetništvo Republike Hrvatske je za moguće nezakonitosti oko zemljišta u općini Bale saznalo 14. veljače 2013. kada nam se obratio novinar Hrvatske televizije Dražen Majić sa upitom što se poduzima u svezi navodnih nezakonitih radnji tada još aktualnog ministra turizma Veljka Ostojića i članova njegove obitelji. Uz upit nam je dostavio preslik članka koji mu je objavljen u Glasu Istre 15. studenog 2005. u kojem je ukazao na nezakonitosti u svezi kupnje poljoprivrednog zemljišta u Općini Bale, kao i dokumentaciju (kupoprodajni ugovor). Nakon toga Državno odvjetništvo Republike Hrvatske je izvršilo provjere i utvrdilo da je Županijsko državno odvjetništvo u Puli-Pola sredinom 2011. godine zaprimilo izvješće policije u vezi prenamjene navedenog zemljišta. Po primitku tog izvješća Županijsko državno odvjetništvo u Puli-Poli je 27. svibnja 2011. održalo sastanak sa policijom na kojem je zatraženo provođenje kriminalističkog istraživanja, nakon čega je policija u više navrata od 9. kolovoza 2011. do 24. travnja 2012. dostavila više izvješća u vezi svojih istraživanja', stoji u priopćenju na stranicama DORH-a.

Kako su policijska izvješća ukazivala i na moguću nadležnost USKOK-a, u istragu se uključilo i to tijelo.

'Kako su provedene provjere ukazale da se radi o složenom predmetu tako je 18. veljače 2013. odlučeno da će daljnji rad u predmetu preuzeti Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), tim više što su do tada utvrđene činjenice ukazivale na njegovu moguću nadležnost. Odmah po primitku predmeta USKOK je započeo sa provođenjem istraživanja tijekom kojih je već 21. veljače 2013. ispitan prvi svjedok, a 26. veljače 2013. su u Puli provedene dokazne radnje ispitivanja bivših vlasnika zemljišta i drugih svjedoka. Dakle, predmet je Županijskom državnom odvjetništvu u Puli-Pola zaprimljen sredinom 2011. godine, a u Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta 18. veljače 2013. Nakon svih radnji koje je provelo Županijsko državno odvjetništvo u Puli-Pola i koje sada provodi USKOK, bit će donijeta odluka o kojoj će javnost biti pravovremeno obaviještena', stoji na kraju priopćenja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju