Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reagirali priopćenjem

Uskok demantira Turudića o smanjenju broja optužnica za korupciju i organizirani kiminal: "Podigli smo 70 optužnica više nego lani"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Turudićeva izjava da je sve manje optužbi za korupciju i organizirani kriminal natjerala je Uskok na reakciju. Turudićevu konstataciju su demantirali navođenjem konkretnog broja optužnicu u posljednje dvije godine.

Iz Uskoka tvrde da su u prvij 11 mjeseci 2019. podigli optužnice protiv 70 osoba više nego 2018. godine, a podatak je to s kojim su izašli u javnost u obliku priopćenja u kojem demantiraju izjavu Ivana Turudića, predsjednika Županijskog suda u Zagrebu.

Priopćenje Uskoka prenosimo u cijelosti:

Pročitajte i ovo Miroslav Šeparović Mogući scenarij Stopiran početak rada Visokog kaznenog suda, čeka se konačna odluka: "To ćemo nastojati riješiti u razumnom roku"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vrijede kao suho zlato Pobuna u zgradi najvećeg suda u državi: Suce posvađali kvadrati na Zrinjevcu

"U Jutarnjem listu od 21. prosinca 2019., na stranicama 52. i 53., objavljen je intervju s Ivanom Turudićem, predsjednikom Županijskog suda u Zagrebu, pod naslovom „Miljenić i Grbin tvorci su Visokog kaznenog suda, a sada taj sud drže neustavnim?!“ u kojem je iznesena netočna konstatacija o sve manjem broju optužbi za korupciju i organizirani kriminalitet. (23. 12. 2019.)

U tekstu je, između ostalog, navedeno da je sve manje optužbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. No, statistički podaci koje se odnose na navedena područja kriminaliteta pokazuju da je u ovoj godini preokrenut trend pada broja optužnica jer je podignuto više optužnica za korupciju i organizirani kriminalitet nego u istom razdoblju prošle godine. S obzirom da godišnja statistika za 2019. godinu još nije gotova, napravljena je usporedba statističkih podataka USKOK- a za prvih 11 mjeseci 2018. godine i za isto razdoblje tekuće godine koja pokazuje da je u 2019. godini podignuto više optužnica. Naime, u navedenom periodu prošle godine bilo je podignuto optužnica protiv 215 osoba, dok ih je ove godine u istom razdoblju podignuto protiv 285 osoba. Dakle, u ovoj godini je USKOK optužio 70 osoba više nego u isto vrijeme lani. Stoga konstatacija izrečena u spomenutom intervjuu o sve manjem broju optužbi ne stoji. Osim toga valja istaknuti i doista nimalo optimističan podatak iz godišnjeg izvješća o radu državnih odvjetništava za 2018. godinu prema kojem na kraju te godine uskočki sudovi nisu još donijeli odluke u odnosu na 958 osoba protiv kojih je u prethodnim godinama USKOK podigao optužnice zbog počinjenja kaznenih djela iz svoje nadležnosti."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene