Pravni spisi
Pravni spisi Foto: DNEVNIK.hr

Od 954 naloga i preporuka koje je Državni ured za reviziju dao različitim subjektima u prošlim revizijama, lani ih nije provedeno 137, a primjenjiva nisu 54 naloga i preporuke.


Provedeno je 611 naloga i preporuka, djelomično 80, a 72 su u postupku provedbe, izvijestio je u utorak Ured koji je Hrvatskom saboru dostavio Izvješće o svom radu u 2020.

Ured je u toj godini obavio 185 revizija, do kojih se 160 odnosi na financijske revizije i 25 na revizije učinkovitosti.

Uz Izvješću o svom radu, Saboru je dostavio i objedinjena izvješća o financijskoj reviziji korisnika državnog proračuna u čijem je prilogu 16 pojedinačnih izvješća, lokalnih jedinica s 63 pojedinačna izvješća te trgovačkih društava u vlasništvu tih jedinica u čijim je prilogu 17 pojedinačnih izvješća.

Među korisnicima državnog proračuna su i izvješća o reviziji ministarstava obrane i zaštite okoliša. Nitko od 16 proračunskih korisnika nije dobio ''negativnu'' ocjenu.

Naime, o njihovim financijskim izvještajima izraženo je sedam bezuvjetnih i devet uvjetnih mišljenja, a o usklađenosti poslovanja 11 bezuvjetnih i četiri uvjetna. Za utvrđene nepravilnosti i propuste dano im je 155 naloga i preporuka. ''Negativne'' ocjene nisu dobile ni lokalne jedinice.

Od njih 63, devet gradova i 54 općine, o financijskim izvještajima izraženo je 18 bezuvjetnih i 45 uvjetnih mišljenja, kao i o usklađenosti poslovanja s propisima i unutarnjim aktima.

Ured je Saboru dostavio i izvješća o obavljenoj reviziji učinkovitosti Upravljanje intervencijama kod iznenadnih onečišćenja u Jadranskom moru te Spremnost Hrvatske za implementaciju ciljeva održivog razvoja iz Programa održivog razvoja do 2030.

Kuća sina župana Žinića Kuća sina župana Žinića sada dobila crvenu naljepnicu iako je oštećena još u ratu: "Zgodno je što je napuštena i neodržavana"

Morski otpad, ilustracija Europski parlament traži hitno smanjenje morskog otpada: "Osam milijuna tona plastike završi u oceanima svake godine"

Izvješća su dostavljena i DORH-u te objavljena na mrežnim stranicama Državnog ureda za reviziju, http://www.revizija.hr/hr/izvjesca.

Osim izvješća o obavljenoj reviziji, DORH-u su dostavljene obavijesti zbog nedostavljanja plana provedbe naloga i preporuka u zakonom propisanom roku, i to za šest subjekata: tri općine i tri političke stranke.