Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ANALIZE NA TERENU

Ured za upravljanje hitnim situacijama otkrio uzrok neugodnog mirisa u zapadnom dijelu Zagreba

Otpad
Otpad Foto: DNEVNIK.hr
Ured za upravljanje u hitnim situacijama izvijestio je u nedjelju kako su uzorkovanjem unutar dvorišnog odlagališta C.I.O.S.-a utvrđeni u tragovima spojevi ksileni iz skupine hlapljivih aromatskih organskih spojeva.

Nakon subotnjih dojava o neugodnom mirisu u zapadnom dijelu Zagreba obavljena su četiri uzorkovanja, a tijekom prva dva uzorkovanja unutar dvorišnog odlagališta CIOS-a u tragovima su identificirani spojevi ksileni iz skupine tzv. BTEX spojeva odnosno hlapljivih aromatskih organskih spojeva dok je intenzivan miris pri drugom mjerenju oslabio.

Tijekom trećeg uzorkovanja na lokaciji 500 metara udaljenoj od prvog uzorkovanja, ispred Kauflanda na Jankomiru, nisu detektirani nikakvi spojevi, dok je četvrto uzorkovanje provedeno ponovno na lokaciji CIOS-a te ni tada više nisu detektirani nikakvi spojevi.

"Trajanje događaja i rezultati mjerenja izvan neposredne lokacije događaja ukazuju na vrlo nisku vjerojatnost posljedičnih akutnih ili odgođenih učinaka na zdravlje stanovnika Zagreba i stanovnika u blizini lokacije događaja, a osobama koje su bez osobne zaštitne opreme bile prisutne neposredno na mjestu neželjenog događaja u trenucima najvećeg intenziteta neugodnog mirisa dane su zdravstvene preporuke", naveli su u priopćenju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vatra ugašena Požar na zagrebačkom odlagalištu: Zapalio se otpad u CIOS-u, na teren izašlo devet vatrogasnih vozila

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi požar Opet gorjelo u CIOS-u: "Nema opasnosti za ljude i okoliš"

Županijski centar 112 zaprimio je u subotu navečer nekoliko prijava građana o širenju neugodnog mirisa u zapadnom dijelu, nakon čega su u Špansko i Malešnicu izašli djelatnici Policijske uprave zagrebačke, Gradske plinare Zagreb, Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba te Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar." Policija je detektirala izvor intenzivnog mirisa koji potječe s gomile drobljenog otpadnog materijala na lokaciji reciklažnog dvorišta C.I.O.S. grupacije na adresi Josipa Lončara 15.

Djelatnici NZJZ "Dr. Andrija Štampar" proveli su tijekom noći uzorkovanje zraka u četiri navrata u vremenu od sat i pol, a analiza je na terenu potom provedena na prijenosnom terenskom plinskom kromatografu.

C.I.O.S. Grupa se oglasila

U skladu s priopćenjem Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, emitiranim danas kasno poslijepodne, a vezano uz jučerašnje širenje neugodnih mirisa na području zapadnog dijela grada te provedenim mjerenjima na samoj lokaciji, kako u priopćenju Ureda i piše, razvidna je vrlo niska vjerojatnost posljedičnih akutnih ili odgođenih učinaka na zdravlje stanovnika u blizini same lokacije C.I.O.S. Grupe i stanovnika Grada Zagreba.

Ovim putem priznajemo propust jer je izostala temeljitija kontrola ulaza sekundarnog željeza u naše skladište, a što je rezultiralo neugodnim mirisima prilikom rezanja starog željeza.

Građanima se na neočekivanim neugodnostima ovim putem želimo ispričati, a Grupa će uložiti sve dodatne napore kako bi prevenirala slične neželjene situacije.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene