Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na dnevnom redu Vlade

Ured bivšeg predsjednika Stjepana Mesića ukida se 1. lipnja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ured bivšeg predsjednika Stjepana Mesića mogao bi se ugasiti početkom lipnja. To će se i dogoditi prihvati li Vlada sutra svoj prijedlog, a sabor ga naknadno potvrdi.

Oreškovićeva Vlada predlaže da se bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću uzme ured, i da od 1. lipnja više nema pravo na osobnog vozača i službeno vozilo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ostaju mu samo tjelohranitelji Vlada usvojila prijedlog o ukidanju Mesićevog Ureda bivšeg predsjednika, ukidanje se predlaže 1. svibnja Slika nije dostupna 'Nije jasno čime se bavi' Karamarko o zatvaranju Mesićeva ureda: Nije to odmazda nego ušteda

Vlada izmjenama i dopunama Zakona o posebnim pravima predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti, koje su na dnevnom redu sjednice u srijedu, predlaže da se bivšem predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću zbog "trenutnih gospodarskih uvjeta" ukine trajno pravo na ured, osobnog vozača i službeno osobno vozilo, dok bi mu na teret državnog proračuna i dalje ostalo pravo na fizičku zaštitu.

Izmjene zakona Vlada predlaže u hitnom postupku, a stupile bi na snagu 1. lipnja kako bi se bivšem predsjedniku, kako stoji u obrazloženju, omogućio primjereni rok za dovršetak započetih aktivnosti, kao i rješavanje radnopravnog statusa državnih službenika zaposlenih u uredu.

Prema sadašnjim odredbama zakona, Mesić može posebna prava predsjednika po prestanku obnašanja dužnosti koristiti trajno, dok drugi "bivši" predsjednici ta prava mogu uživati najviše pet godina, a Vlada to sada želi promijeniti jer smatra da je "opravdano i razumno utvrditi prestanak istog prava za bivšeg predsjednika Republike Hrvatske koji je navedeno pravo do sada već koristio u razdoblju duljem od pet godina“.

Vlada, stoji u obrazloženju, drži da su izmjene koje predlaže primjerene trenutnim gospodarskim uvjetima u Hrvatskoj, "posebice uzevši u obzir da navedeni ured nema javno objavljeni učinak svoga poslovanja koji bi opravdao njegovo financiranje", a očekuje se da bi se tim izmjenama u državnome proračunu uštedjelo oko 600 tisuća kuna godišnje.

Poznato je da je bivši predsjednik Mesić puno putovao, a otkako ured postoji, prema posljednjim dostupnim podacima, potrošio je više od četiri milijuna kuna.

Mesić je tvrdio da on otvara vrata hrvatskim poduzetnicima u svijetu, te da je njegov doprinos nemjerljiv.

Čuli smo se s njim, ali do sutra ništa nije htio komentirati. Njegova posljednja izjava bila je da mu mogu ukinuti ured, ali njega neće nikada. (I.B.T./B.V./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene