Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ured bivšeg predsjednika Stjepana Mesića mogao bi se ugasiti početkom lipnja. To će se i dogoditi prihvati li Vlada sutra svoj prijedlog, a sabor ga naknadno potvrdi.


Oreškovićeva Vlada predlaže da se bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću uzme ured, i da od 1. lipnja više nema pravo na osobnog vozača i službeno vozilo.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Mesiću se moglo omogućiti, ako baš država nema para, da koristi sobu u Vladi i tamo prima ljude' Slika nije dostupna Karamarko o zatvaranju Mesićeva ureda: Nije to odmazda nego ušteda

Vlada izmjenama i dopunama Zakona o posebnim pravima predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti, koje su na dnevnom redu sjednice u srijedu, predlaže da se bivšem predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću zbog "trenutnih gospodarskih uvjeta" ukine trajno pravo na ured, osobnog vozača i službeno osobno vozilo, dok bi mu na teret državnog proračuna i dalje ostalo pravo na fizičku zaštitu.

Izmjene zakona Vlada predlaže u hitnom postupku, a stupile bi na snagu 1. lipnja kako bi se bivšem predsjedniku, kako stoji u obrazloženju, omogućio primjereni rok za dovršetak započetih aktivnosti, kao i rješavanje radnopravnog statusa državnih službenika zaposlenih u uredu.

Prema sadašnjim odredbama zakona, Mesić može posebna prava predsjednika po prestanku obnašanja dužnosti koristiti trajno, dok drugi "bivši" predsjednici ta prava mogu uživati najviše pet godina, a Vlada to sada želi promijeniti jer smatra da je "opravdano i razumno utvrditi prestanak istog prava za bivšeg predsjednika Republike Hrvatske koji je navedeno pravo do sada već koristio u razdoblju duljem od pet godina“.

Vlada, stoji u obrazloženju, drži da su izmjene koje predlaže primjerene trenutnim gospodarskim uvjetima u Hrvatskoj, "posebice uzevši u obzir da navedeni ured nema javno objavljeni učinak svoga poslovanja koji bi opravdao njegovo financiranje", a očekuje se da bi se tim izmjenama u državnome proračunu uštedjelo oko 600 tisuća kuna godišnje.

Poznato je da je bivši predsjednik Mesić puno putovao, a otkako ured postoji, prema posljednjim dostupnim podacima, potrošio je više od četiri milijuna kuna.

Mesić je tvrdio da on otvara vrata hrvatskim poduzetnicima u svijetu, te da je njegov doprinos nemjerljiv.

Čuli smo se s njim, ali do sutra ništa nije htio komentirati. Njegova posljednja izjava bila je da mu mogu ukinuti ured, ali njega neće nikada. (I.B.T./B.V./Hina)