Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stjepan Mesić danas nije želio komentirati odluku Vlade, no za četvrtak u 12 sati najavio je press konferenciju na kojoj će se javno očitovati o odluci o ukidanju njegova ureda.


Na sjednici Vlade donesena je odluka o ukidanju ureda bivšeg predsjednika Republike Stjepana Mesića. Ured se gasi 1. svibnja.

Vezani članci Andrej Plenković Plenković: "Omogućit ćemo i onima koji nemaju zdravstveno osiguranje da se cijepe. Hrvati iz BiH mogu doći i cijepiti se besplatno" Andrej Plenković na sjednici Vlade Plenković: ''Ili biramo put prema zdravlju i ukidanju ograničenja ili put prema hospitalizacijama i dodatnom broju preminulih''

'Prestanak navedenih prava na teret državnog proračuna ocjenjuje se primjerenim trenutnim gospodarskim uvjetima u Republici Hrvatskoj. Posebno jer navedeni Ured nema objavljen učinak poslovanja kojim bi bilo opravdano financiranje', naglasila je ministrica uprave, Dubravka Jurlina Alibegović.

Potpredsjednici tvrde kako nije u pitanju politički obračun.

'Ne bih govorio o bilo kakvom obračunu s neistomišljenicima. U biti je i štednja ali i jedna druga stvar ja iskreno ne vidim razlog zbog čega postoji ured', rekao je potpredsjednik Vlade, Božo Petrov.

'Ušteda pa gledajte, ne možemo više rasipati novac jel. Nek mi neko kaže koji je smisao tog ureda', kazao je Tomislav Karamarko, prvi potpredsjednik Vlade.

Od 2010. do 2016. ured bivšeg predsjednika potrošio je 4 milijuna i 679 tisuća kuna. U istom je razdoblju, bivši predsjednik Stipe Mesić bio u 81 službenom posjetu u inozemstvu. Najčešća odredišta su bila Kina, Bosna i Hercegovina, Rusija, Albanija, Azerbajdžan, Kazahstan, lndija i Južna Koreja. No iz ureda ističu kako to nije bilo na trošak proračuna.

Bivši predsjednik Mesić najavljuje kako će sve reći sutra dok njegov nasljednik smatra da se radi o obračunu.

'Mogla su se sredstva svesti i na nulu, moglo se predsjedniku Mesiću omogućiti, ako baš država nema para, da koristi sobu u vladi da ima gdje primit ljude, ja sam svjedok predsjednik Mesić i danas radi dobre stvari za Hrvatsku', kazao je bivši predsjednik Republike Hrvatske, Ivo Josipović.

Iz SDP-a to nazivaju populizmom.

'Čini mi se da se ovdje radi jednoj populističkoj mjeri kojom se želi ostvariti barem jedna sitnica od onoga što je Most obećavao', smatra SDP-ov Peđa Grbin.

Od ureda, službenog vozila i zaposlenika bivšem predsjedniku ostat će samo policijska zaštita, a potpredsjednik Petrov najavljuje kako će se raditi sigurnosne procjene o kojima će ovisiti hoće li mu ostati i to pravo.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr