Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prijedlog ukidanja doživotnog ureda Stjepanu Mesiću komentirali su danas potpredsjednici Vlade Tomislav Karamarko Božo Petrov te ministar financija Zdravko Marić.


Tomislav Karamarko, koji je i u kampanji spominjao mogućnost ukidanja ureda Stjepana Mesića tvrdi kako nije riječ o odmazdi političkom neistomišljeniku već isključivo radi ušteda. Pritom je napomenuo i kako ne postoji jasno obrazloženje čime se taj ured bavi i na što troši proračunski novac.

Vezani članci Zdravko Marić, Boris Vujčić, Zdenko Adrović Marić nakon sastanka s bankarima: ''Iskristaliziralo se nekoliko dobrih prijedloga, siguran sam da ćemo djelovati na korist svih potrošača'' Zdravko Marić Optimistični ministar financija: ''Ovo je iznad očekivanja, ako nastavimo ovako oporavit ćemo se i prije kraja iduće godine''

Čelnik Mosta Božo Petrov također je odbacio tvrdnje da se radi o odmazdi te objasnio kako je riječ o Uredu kojem se ne vidi smisao. Prihvatljivo mu je da pravo na ured bude vremenski ograničeno, maksimalno na rok od pet godina, ne i da bude trajno.

"Da postoji nešto što će trajati doživotno, mislim da Hrvatskoj to ne može koristiti, niti građani sada mogu znati što je posebno napravljeno u Uredu bivšeg predsjednika, a da je vrijedilo ovih desetak godina financiranja", izjavio je Petrov.

Na upit kako to da ostaje osiguranje a ukida se i ured i vozač i automobil Petrov je kazao kako je to stvar sigurnosne procjene. Hoće li se nastaviti i ubuduće ovisit će također o procjeni.

Karamarko i Petrov komentirali su i prijedlog koji će danas biti na Vladi a odnosi se na smanjenje novca političkim strankama. Najavljenog smanjenja nema, ostaje se na razini ove godine kako je dogovoreno proračunom, a daljnja smanjenja novca za političke stranke, pojasnjavaju Petrov i Karamarko dogovarat će se u rebalansu proračuna ili u novom proračunu.

Ukidanje Ureda bivšeg predsjednika prokomentirao je i ministar financija Zdravko Marić. Odbacio je tvrdnje kako je riječ o demagogiji.

"Ne. Ono što smo rekli kod predstavljanja proračuna, sigurno je da će se određene stvari po pitanju financiranja uzeti u obzir. Mislim da treba u skladu s mogućnostima i proračunskim okvirom postupati tako. I ovaj prijedlog koji ide, na tragu je toga", kazao je Marić odgovorivši na pitanje novinara je li to što se ukida Mesićev ured a ne smanjuje razina financiranja političkih stranaka demagogija ili reforme. Marić je sudjelovao na predstavljanju zaštićenih hrvatskih autonomnih proizvoda na Markovom Trgu u Zagrebu.

Vlada u srijedu odlučuje o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o posebnim pravima predsjednika Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti, prema kojima se bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću zbog "trenutnih gospodarskih uvjeta" ukida trajno pravo na ured, osobnog vozača i službeno osobno vozilo.

Izmjene zakona Vlada predlaže u hitnom postupku, a stupile bi na snagu 1. lipnja.

Također, Vlada će dati i mišljenje na izmjenu Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, koje su predložili zastupnici Mosta, HSLS-a, BUZ-a i nezavisna zastupnica Gordana Rusak. Izmjenom se predlaže da političke stranke umjesto 0,05 posto ukupnih proračunskih rashoda, ubuduće dobivaju 0,075 posto ostvarenih poreznih prihoda ove godine iz državnog proračuna, čime bi ove godine trebale dobiti 47,3 milijuna kuna ili gotovo 8 milijuna manje nego je predviđeno ovogodišnjim proračunom.

Vlada u mišljenju podržava da se utvrđivanje visine sredstava za redovito godišnje financiranje političkih stranaka i nezavisnih zastupnika veže uz ostvarenje poreznih prihoda iz prethodno objavljenog godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna, ali predlaže da se iznos postotka uskladi prema osiguranim sredstvima u državnom proračunu za tu namjenu.

Naime, temeljem predloženih 0,075 posto ostvarenih poreznih prihoda iz objavljenog Godišnjeg izvještaja o izvršenju državnog proračuna za 2014. godinu, izračunata sredstva za financiranje političkih stranaka iznosila bi 47,3 milijuna kuna, a u državnom proračunu za 2016. godinu za ovu namjenu osigurana su sredstva u iznosu od 55 milijuna, što u odnosu na ostvarene porezne prihode iz objavljenog Godišnjeg izvještaja o izvršenju državnog proračuna za 2014. godinu, predstavlja udio od 0,087 posto, navodi se u mišljenju.

Slijedom toga Vlada podržava prijedlog izmjena, ali na način da se predloženi iznos postotka od 0,075 korigira na 0,087 posto.