Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vidjeti zmiju otrovnicu malo kome je ugodno, a vidjeti zmiju otrovnicu krajem listopada, kad je zahladilo i to u gorju, rijedak je prizor. Upravo to se dogodilo jednom zaljubljeniku u prirodu.


Edo Žeželić, veliki zaljubljenik i poznavatelj prirode, susreo se s poskokom kamenjarom na planinskom masivu Rebar. Poskoka je vidio u grmu, kako čeka na grani i lovi kukce.

Vezani članci Poskok (Foto: Jurica Galoić/Pixsell) Muškarca na Kalniku ugrizao poskok: "Treba biti posebno oprezan, paziti gdje se guraju ruke..." Poskok, ilustracija (Jurica Galoić/Pixsell) Proljetne temperature prizvale i - zmije: Probudili se poskoci, skrivaju se u oknima, šahtovima, olucima...

'Ovog poskoka vidim često, jer bez obzira na vremenske uvjete stalno je na grani. Gotovo da se i ne miče, te povremeno u krugu od deset metara mijenja grane, pa ga se može vidjeti na visini od pol metra i više. U ovom gustišu je mirno, nitko ga ne ometa pa mu je to najbolja pozicija za lov', rekao je Žeželić za Novi list.

>> Oči u oči s poskokom: 'Što Bog da, pomislio sam na dijete i ženu'

Klimatske promijene i sve češća vremenska nepredvidivost prirode odražavaju se i na ponašanje životinja i biljaka. Imajući to u vidu, ne treba se čuditi ako se naiđe na zmiju u trenucima kad je većina drugih pripadnika njezine vrste u skloništima i priprema se za zimski san.

Ipak, valja upozoriti da se poskocima čovjek ne treba približavati, jer se radi o najotrovnijoj zmiji na našim prostorima, koja ima samo dva prirodna neprijatelja - čovjeka i kobca zmijara.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook