Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vidjeti zmiju otrovnicu malo kome je ugodno, a vidjeti zmiju otrovnicu krajem listopada, kad je zahladilo i to u gorju, rijedak je prizor. Upravo to se dogodilo jednom zaljubljeniku u prirodu.


Edo Žeželić, veliki zaljubljenik i poznavatelj prirode, susreo se s poskokom kamenjarom na planinskom masivu Rebar. Poskoka je vidio u grmu, kako čeka na grani i lovi kukce.

Vezani članci Poskok Napad ove opasne zmije zabilježen iznenađujuće rano. Jedna bočica spasonosnog seruma košta nevjerojatnih 18 tisuća kuna Neobična akcija spašavanja (Foto: HGSS Split) - 3 "Genijalcu" koji je bježeći pred policijom lagao da ga je ugrizao poskok prijete tri godine zatvora

'Ovog poskoka vidim često, jer bez obzira na vremenske uvjete stalno je na grani. Gotovo da se i ne miče, te povremeno u krugu od deset metara mijenja grane, pa ga se može vidjeti na visini od pol metra i više. U ovom gustišu je mirno, nitko ga ne ometa pa mu je to najbolja pozicija za lov', rekao je Žeželić za Novi list.

>> Oči u oči s poskokom: 'Što Bog da, pomislio sam na dijete i ženu'

Klimatske promijene i sve češća vremenska nepredvidivost prirode odražavaju se i na ponašanje životinja i biljaka. Imajući to u vidu, ne treba se čuditi ako se naiđe na zmiju u trenucima kad je većina drugih pripadnika njezine vrste u skloništima i priprema se za zimski san.

Ipak, valja upozoriti da se poskocima čovjek ne treba približavati, jer se radi o najotrovnijoj zmiji na našim prostorima, koja ima samo dva prirodna neprijatelja - čovjeka i kobca zmijara.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook