Obavijesti Video Pretražite Navigacija
otvorene prijave

Šesta Mliječna staza: Trčite za mentalno zdravlje djece i mladih u školama

Mliječna staza
Mliječna staza Foto: UNICEF
Mliječna staza tradicionalna je UNICEF-ova humanitarna utrka koja se održava šestu godinu zaredom, a u razdoblju od 2017. do 2021. godine postala je važna platforma za podizanje svijesti i prikupljanje resursa za ključna ulaganja u dobrobit djece kroz UNICEF-ove programe u Hrvatskoj.

Uz podršku više od 20.000 sudionika u prvih je pet godina utrkom Mliječna staza prikupljeno 4,5 milijuna kuna za potporu najugroženijoj djeci u Hrvatskoj. Tim je sredstvima UNICEF podržao otvaranje nacionalne banke humanog mlijeka, osigurao financijsku potporu udomiteljskim obiteljima s najmlađom djecom, svim rodilištima u Hrvatskoj osigurao opremu te podržao uspostavljanje usluga za djecu s teškoćama u razvoju i njihove obitelji. 

Ove će godine UNICEF sredstvima prikupljenima na utrci podržati provedbu programa podrške za mentalno zdravlje djece i mladih u školama (PoMoZi Da), koji provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Procjenjuje se kako će time biti educirano više od 400 učitelja i nastavnika, a izravnu će korist imati više od 20.000 učenika osnovnih i srednjih škola. Mliječna staza bit će središnje događanje u UNICEF-ovoj kampanji za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih, kojoj je cilj ukazati na važnosti uklanjanja još uvijek prisutne stigme oko mentalnog zdravlja, a koja često sprečava mlade da potraže pomoć.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna UNICEF MLIJEČNA STAZA 2022 Borna Ćorić: "Podršku mladima uvijek treba bezrezervno pružati!"

Rezultati prvih pet godina

Prva utrka Mliječna staza održana je 2017. godine s ciljem prikupljanja sredstava za prvu banku humanog mlijeka u Hrvatskoj. Riječ je o projektu koji je ostvaren kao rezultat suradnje Ministarstva zdravstva i UNICEF-a, a na inicijativu Hrvatske udruge grupa za potporu dojenja. Za otvaranje prve banke humanog mlijeka u Hrvatskoj Ministarstvo zdravstva osiguralo je pet milijuna kuna, a UNICEF 3,4 milijuna, od čega je na utrci te godine prikupljeno 750.000 kuna. U Hrvatskoj se svake godine prijevremeno rodi oko 2000 djece, a njih oko 400 treba intenzivnu zdravstvenu skrb kako bi preživjelo. Otvaranjem banke humanog mlijeka osigurani su najviši standardi zdravstvene njege za prijevremeno rođene i teško bolesne djevojčice i dječake kojima nije dostupno majčino mlijeko.

U okviru kampanje "Svako dijete treba obitelj" UNICEF-ova utrka 2018. godine trčala se za podršku udomiteljskim obiteljima koje se brinu o najmlađoj djeci. U suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike (tada Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku), a zahvaljujući i sredstvima prikupljenima na Mliječnoj stazi – ukupno 700.000 kuna, UNICEF je udomiteljskim obiteljima osigurao kolica, sjedalice za auto, krevetiće, komode za prematanje, stolce za hranjenje i drugu potrebnu opremu.
Na trećoj Mliječnoj stazi, 2019. godine, prikupljeno je ukupno više od 700.000 kuna, koje je UNICEF uložio u podizanje standarda brige u svim rodilištima diljem Hrvatske. Tako je prihod od kotizacija utrke utrošen za nabavu opreme koju su nacionalna rodilišta prepoznala kao prioritetnu, a to su: bežični CTG uređaji koji mjere djetetov puls, a majci omogućuju kretanje, fototerapijske dekice za liječenje novorođenačke žutice dok je dijete uz majku te krevetići za bebe prilagođeni majkama koje su rodile carskim rezom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POMOZITE DJECI Nestašica je pitke vode, obiteljima iz Ukrajine treba pomoć, traže se i volonteri: Evo kome se javiti

Utrka je 2020. godine slijedom okolnosti postala virtualna te samim time i nacionalna. Okupila je rekordnih 7210 sudionika, a UNICEF je osigurao 1,2 milijuna kuna za opremanje senzornih kabineta i osposobljavanje terapeuta za senzornu integraciju. Terapija senzorne integracije iznimno je važna za djecu s teškoćama jer ih potiče na igru i kretanje te aktivno sudjelovanje u smislenoj aktivnosti, dok se senzorni kabineti koriste kako bi djeci s teškoćama osigurali dodatnu stimulaciju izlaganjem različitim podražajima ili reducirali senzorne podražaje i tako djeci omogućili da se opuste. Sredstvima prikupljenim u utrci 2021. godine UNICEF je podržao uspostavljanje i proširenje usluga dnevnog boravka i grupne psihosocijalne podrške za djecu s teškoćama te kvalitetnih programa podrške za roditelje u područjima s najnižim indeksima razvijenosti, u kojima je dostupnost usluga najmanja. Jubilarna peta utrka prošle je godine okupila više od 6200 sudionika te je prikupljeno 1,1 milijun kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Povodom 75 godina Marija Miholjek dobila priznanje "Prijateljica UNICEF-a": "Vjerujem da ćemo i u budućnosti svi zajedno ostvarivati važne pomake za djecu i mlade..."

UNICEF-ova humanitarna utrka Mliječna staza 2022. odvijat će se na tisućama staza diljem Hrvatske tijekom 10 dana, od 9. do 18. rujna. Uz pomoć mobilne aplikacije i na događanjima uživo djeca, mladi, obitelji, trkači, udruge, klubovi i svi ostali hodanjem, trčanjem, vožnjom na biciklu, rolanjem ili u kolicima te svojim porukama podrške i donacijama pomoći će podići svijest o važnosti mentalnog zdravlja djece i mladih te podržati poboljšanje brige za mentalno zdravlje djece i mladih u Hrvatskoj.

Prijavite se na utrku Mliječna staza 2022. na www.mlijecnastaza.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene