Ove godine, 11. prosinca, UNICEF obilježava 75 godina rada posvećenoga najranjivijoj djeci u Hrvatskoj i svijetu. U povodu velike obljetnice UNICEF je otvorio izložbu "75 godina UNICEF-a u Hrvatskoj" u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.


Posebna priznanja dodijeljena su dugogodišnjim podržavateljima – "Prijateljima UNICEF-a" – koji na različite načine doprinose uspjehu UNICEF-ovih programa u Hrvatskoj. Među dobitnicima priznanja je i Marija Župan Miholjek, poznata voditeljica središnje informativne emisije Dnevnik Nove.

Marija Župan Miholjek već godinama podržava UNICEF-ove projekte koji unapređuju kvalitetu života djece i mladih u Hrvatskoj. Tako se je, još 2015. godine, Marija uključila u projekt UNICEF-a i Agencije za elektroničke medije o važnosti medijskog opismenjavanja roditelja i djece i o važnosti odabira primjerenih medijskih sadržaja za djecu.

"Hvale vrijedne projekte UNICEF-a za dobrobit djece i mladih u Hrvatskoj uvijek sam s radošću podržavala i zato mi je doista velika čast što su mi dodijelili priznanje "Prijateljica Unicefa". Vjerujem da ćemo i u budućnosti svi zajedno ostvarivati važne pomake za djecu i mlade u Hrvatskoj. Unicefu želim sretan 75. rođendan te puno uspjeha i u nadolazećim godinama", rekla je Marija.

Kao dugogodišnja, iskusna novinarka i urednica, ali i kao majka, Marija dobro razumije važnost kritičkog vrednovanja medijskog sadržaja. Tako je, kroz kolumne i edukativne video uratke, kontinuirano promovirala medijsku pismenost kako bi odrasli svojim najmlađima mogli usaditi dobre navike prilikom konzumiranja medija, a djeca i mladi bolje razumjeli kako nastaju informativne emisije i funkcioniraju mediji. Marija se je također uključila u UNICEF-ovu humanitarnu utrku Mliječna staza pozivajući građane da sudjelovanjem u utrci daju podršku najranjivijoj djeci u Hrvatskoj.

UNICEF u Hrvatskoj

"UNICEF-ovi programi i aktivnosti važan su dio povijesti Hrvatske. Naša 75. godišnjica prilika je da se prisjetimo svega što smo do sad napravili za djevojčice i dječake u Hrvatskoj, kao i da zahvalimo svojim prijateljima, kojih je mnogo, a koji nas podržavaju u ispunjenju naše misije za svako dijete. Osobito bih željela zahvaliti našim redovitim donatorima, Čuvarima djetinjstva, našim korporativnim donatorima, našim ambasadorima, partnerima iz nevladinih organizacija te suradnicima iz Vlade i ministarstava, s kojima blisko surađujemo. Imajmo na umu da samo zajedničkim radom možemo osigurati da svako dijete u Hrvatskoj odrasta s osmijehom na licu znajući da je ispred njega svijetla budućnost", kazala je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

UNICEF je osnovan 11. prosinca 1946. godine kako bi pomogao djeci čiji su životi i budućnost bili ugroženi nakon Drugog svjetskog rata. Jedna od prvih pošiljki UNICEF-ove humanitarne pomoći stigla je upravo u Hrvatsku. Mnoga dostignuća obilježila su razdoblje od tada do danas, no izdvojimo samo neka od njih:

Značajna ulaganja u zaštitu zdravlja majki i djeci doprinijela su smanjenju visoke novorođenačke smrtnosti nakon Drugog svjetskog rata.

Centar za majke i djecu, danas dječja bolnica u Klaićevoj, osnovan je uz podršku UNICEF-a.

UNICEF je imao ključnu ulogu u razvoju moderne mljekarske industrije u Hrvatskoj. Mlijeko se besplatno dijelilo u školama, a mnogoj je djeci to bio jedini obrok u danu.

UNICEF je osigurao opremu za početak proizvodnje penicilina u Hrvatskoj.

1971. godine u velikoj akciji Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a iskorijenjena je malarija u Hrvatskoj.

1991. godine, za vrijeme Domovinskog rata, UNICEF je bio prva međunarodna organizacija u Hrvatskoj, a osiguravao je lijekove, psihosocijalnu podršku i podršku prognanicima i izbjeglicama. Nakon rata UNICEF je educirao djecu o zaštiti od mina.

UNICEF se nakon rata fokusirao na druga važna područja zaštite i razvoja djece kroz kampanje "Stop nasilju među djecom", "Svako dijete treba obitelj" i "Prve tri su najvažnije".

Posljednjih godina UNICEF je podržao osnivanje Banke humanog mlijeka koja je zdravstvenu skrb o prijevremeno rođenoj djeci podigla na najvišu razinu.

U kriznim situacijama kao što su poplave, izbjeglička kriza te sada pandemija i potresi UNICEF je na terenu i osigurava hitne potrepštine i podršku za najranjivije obitelji s ciljem da se zaštite djeca i njihova prava.

U 2020. UNICEF je osigurao sustav za pohranu podataka za CARNET kako bi pomogao održavanje nastave na daljinu, kontinuirano podržava nastavak pružanja terapija i usluga za djecu s teškoćama i njihove obitelji u Sisačko-moslavačkoj županiji te pruža psihosocijalnu podršku najranjivijim obiteljima, stručnjacima i učenicima nakon potresa.

Kroz programe za mlade UNICEF potiče razvoj vještina iz područja medijske pismenosti i poduzetničkih vještina kako bi stvorio temelje za uspješnu budućnost za mlade, ali i za društvo u cjelini.

Slika nije dostupna Alarmantni podaci UNICEF-a: Svakih jedanaest minuta jedna mlada osoba počini samoubojstvo!

Unicefova Mliječna staza - 5 "Pandemija virusa COVID-19 najteža kriza u povijesti - alarmantan broj gladne, zlostavljane i siromašne djece"

U Međimurskoj županiji UNICEF provodi pilot-program "Faza III: Testiranje Jamstva za svako dijete u Hrvatskoj", koji financira Europska unija, s ciljem prekidanja kruga siromaštva za najranjiviju djecu, kao što su djeca s teškoćama u razvoju, djeca koja odrastaju u teškim uvjetima i djeca pripadnici nacionalnih manjina.

"U 75 godina UNICEF je prikupio vrijedno iskustvo i mudrost. Znamo da se do važnih promjena ne dolazi preko noći, ali i da ustrajnost i neumoran rad za najmlađe daju rezultate. Mnogo je posla pred nama, a mi smo spremni dati sve od sebe da ispunimo najvažniji od svih zadataka – da osiguramo da svaka djevojčica i svaki dječak odrastaju s osmijehom na licu. Osmijehom koji šalje važnu poruku – da su sva njihova prava ispunjena. To je naš cilj, od kojega nikada nećemo odustati", poručila je predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo na događanju u povodu velike obljetnice.

Izložba "75 godina UNICEF-a u Hrvatskoj" otvorena je u radno vrijeme Nacionalne i sveučilišne knjižnice do 17. prosinca 2021. godine.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju