Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izgubljene mirovine

Umirovljenici žele ispraviti nepravdu II. stupa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Klub zastupnika HNS/HSU-a u saborsku je proceduru uputio prijedlog izmjena kojim kane ispraviti nepravde prema umirovljenicama koje su odlukom da mirovine ostvaruju iz II. mirovinskog stupa izgubile između 500 i 1500 kuna.

Silvano Hrelja je u ime tog saborskog kluba izvijestio kako su prva rješenja i mirovini korisnika II. stupa pokazala drastično manje mirovine u odnosu na mirovine ostvarene samo iz I. stupa, odnosno da se razlike kreću od 500 do 1500 kuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Silvano Hrelja On je uvjeren da je projekt uspio: "Više od 100.000 građana rasle su mirovine, najviše ženama'' Vozač - 3 Manjak radnika Umirovljenici su nova radna snaga: "Da nema njih, đaci u školu ne bi mogli ići"

Iznio je podatke po kojima su 1. prosinca ove godine ovakve mirovine primale 602 umirovljenice, čija prosječna mirovina iz njihove štednje od 5 posto iznosi 106,8 kuna, a da se u idućoj godini očekuje kako će ih biti oko tisuću. Riječ je, ističe Hrelja, o bivšim radnicama koje su mimo svoje volje upućene u prijevremenu starosnu mirovinu, uglavnom kao višak, zbog stečaja njihova poduzeća ili tržišnih poremećaja uzrokovanih krizom.

>> Sljedeće godine će nedostajati 15,7 milijardi kuna za isplatu mirovina!

'Nepravdu treba ispraviti'

'Zalažemo se da se odlike mirovinskog sustava, osim međugeneracijske solidarnosti i zaštite u doba starosti i bolesti, trebaju zasnivati i na jednakosti i pravičnosti, a u ovom slučaju pokazuje se da toga nema', poručio je.

Naglasio je kako u vrijeme kada su se spomenute radnice odlučivale za II. stup taj sustav nije bio odmjeren niti planiran, a pokazao se štetnim po njih, zbog čega država, tvrdi, tu nepravdu treba ispraviti.

Tu bi nepravdu HNS/HSU riješio izmjenom formule osnovne mirovine, a kao najbolje rješenje predlažu da korisnice II. stupa same izaberu povoljniju mirovinu, odnosno povratak u I. stup. U tom smislu, njima bi se isplaćivao dodatak na mirovinu, razmjerno uplatama doprinosa u I. stup mirovinskog osiguranja. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene