Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sindikalisti zaključili

Sljedeće godine će nedostajati 15,7 milijardi kuna za isplatu mirovina!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U 2011. nedostajat će 15,7 milijardi kuna za isplatu mirovina u odnosu na prikupljene doprinose.

Na okruglom stolu sindikalnih središnjica ustanovljeno je kako je odnos broja umirovljenika i zaposlenih gotovo jednak, a glavna poruka okruglog stola je kako je nužno cjelovito pospremanje mirovinskog sustava. 'U hrvatskom mirovinskom sustavu nema pravde, jer prosječna mirovina od 2.300 kuna umirovljenicima ne može osigurati standard dostojan čovjeka', zaključili su predstavnici sindikata na okruglom stolu o hrvatskom mirovinskom sustavu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Osigurana sredstva Dobra vijest za starije osobe: Započinje isplata nacionalne naknade Jasna Petrović jedva preživljavaju Ne mogu živjeti od kuhanog krumpira i antidepresiva: "Čak 62 posto svih mirovina su ispod linije siromaštva"

>> 'Izmjena mirovinske reforme samo je popravljanje sustava'

>> Masovni bijeg: 63% više prijevremenih mirovina nego lani!

Prosječna mirovina, po riječima predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimira Severa, može pokriti tek 60 posto minimalne potrošačke umirovljeničke košarice. 'Najveći broj umirovljenika debelo je oštećen zbog priče oko prvog i drugog mirovinskog stupa', rekao je Sever dodavši kako je umirovljenicima potrebno dati snažan oslonac u 'prvom stupu sigurnosti' koji bi trebao biti dovoljan da se od njega može živjeti.

Sindikati traže ukidanje dužnosničkih mirovina

Čelnik Hrvatske udruge sindikata Ozren Matijašević zatražio je žurno ukidanje povlaštenih dužnosničkih mirovina. 'U hrvatskom mirovinskom sustavu postoji i klasa povlaštenih, onih koji donose zakone, a koji se na njih ne primjenjuju te je rezultat svega toga da im je prosječna mirovina četiri puta veća od prosječne mirovine hrvatskih građana', rekao je Matijašević.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Mladen Novosel ustvrdio je kako bi mirovinski sustav, da bi bio održiv, morao biti redovito punjen s porezima i doprinosima. Predrag Bejaković iz Instituta za javne financije upozorio je kako je dugoročna održivost mirovinskog sustava ugrožena. Razlog tome je, po njegovom mišljenju, povećan broj umirovljenika i raniji odlazak u mirovinu hrvatskih građana, koji sve dulje žive. Trebalo bi podići dob za odlazak u mirovinu, kako bi se uskladili mirovinski prihodi i rashodi. (Hina/E.F.)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene