Obavijesti Video Pretražite Navigacija
vatrogasne mjere

Umirovljenici traže veće mirovine: "Imaju je mnoge države u EU-u pa mislimo da su to i naši umirovljenici zavrijedili"

Aktualno Galerija Inflacija i poskupljenja: Ilustracija - 6 Inflacija i poskupljenja: Ilustracija - 6 Foto: DNEVNIK.hr Inflacija i poskupljenja: Ilustracija - 2 Inflacija i poskupljenja: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Inflacija i poskupljenja: Ilustracija - 3 Inflacija i poskupljenja: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Inflacija i poskupljenja: Ilustracija - 4 Inflacija i poskupljenja: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Inflacija i poskupljenja: Ilustracija - 5 Galerija 1/6 >>
Stare ili nove Vladine mjere koje stupaju na snagu od travnja, a tiču se energenata, za većinu su dobrodošle. Nešto će ipak ostati u novčanicima građana. Tu su i oni s najmanjim primanjima, među njima i velik broj umirovljenika, čiji predstavnici traže veće mirovine za sve.

Računi dolaze na naplatu svakog mjeseca. Struja i plin najveće su stavke. A veće nego dosad - ipak neće biti.

Građanima su mjere od pomoći: "U svakom slučaju bolje nego da su narasle, ali treba riješiti dugotrajno. Ovo je samo privremeno rješenje".

Jednoj četveročlanoj obitelji račun za plin iznosi oko 72 eura. Bez mjera idući mjesec taj bi iznos prešao 122 eura.

Struja je sada 35 eura i ne bi trebala skočiti na iznos od gotovo 70 eura.

Pročitajte i ovo Novi paket mjera - 4 Hoće li zalediti sve probleme? Detalji Vladina paketa za suzbijanje inflacije i pomoć građanima

Za to vrijeme većina umirovljenika strpljivo čeka veće mirovine, kako bi na kraju krajeva s manje brige i platili svoje račune.

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Veselko Gabričević zalaže se za veće mirovine: "Moraju povećati minimalno za deset posto. Imaju je mnoge države u EU-u pa mislimo da su to i naši umirovljenici zavrijedili, a to je 13. mirovina za svakog umirovljenika".

I umirovljenici taj prijedlog ne osporavaju.

Dok se ne povećaju onima s najmanjim primanjima idu jednokratni dodaci. A za paket Vladinih mjera protiv krize i inflacije profesor Luka Brkić kaže da su vatrogasne.

"One i ne mogu biti drugačije nego vatrogasnog karaktera, one mogu ublažiti prve inflatorne udare, mogu omogućiti da se lakše i možda odlučnije krene u neke reforme, u tzv. strukturne reforme kako bi se u nekom periodu takvi rizici potpuno uklonili", naglasio je Brkić reporterki Dnevnika Nove TV Anji Perković.

Pročitajte i ovo Davor Filipović GOST DNEVNIKA NOVE TV Filipović o detaljima Vladinih mjera i kako misle obuzdati inflaciju: "Očekujemo daljnji pad u ovoj godini"

Potpuno uklanjanje rizika priželjkuju i vladajući. "Bit ću najsretniji ministar kad prestanemo raditi ograničenja, kad ne bude ograničenja ni tih 8 namirnica i kad dereguliramo cijenu električnu energiju i kad ne bude tema kolika je cijena goriva", rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović

A i gorivo je ovaj tjedan također raslo. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene