Obavijesti Video Pretražite Navigacija
inflacija pojela povećanje mirovina

Bolje išta nego ništa? "Od toga ne mogu preživjeti, situacija je sve gora za umirovljenike"

Aktualno Galerija Jasna Petrović i Dino Goleš Jasna Petrović i Dino Goleš Foto: DNEVNIK.hr Jasna Petrović, sindikat umirovljenika Hrvatske Jasna Petrović, sindikat umirovljenika Hrvatske Foto: DNEVNIK.hr Dino Goleš, voditelj Dnevnika Nove TV Dino Goleš, voditelj Dnevnika Nove TV Foto: DNEVNIK.hr +0 Usklađivanje mirovina Galerija 1/4 >>
Od petka stižu veće mirovine. Rekordno usklađivanje iznosi 8,42 posto. No inflacija je, ističu umirovljenici, ionako bila veća. Mirovine su bile i glavna tema Nacionalnog vijeća za umirovljenike. Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić predstavio je i novosti oko drugog stupa.

Matica i Sindikat umirovljenika predstavili su Vladi svoje zahtjeve za bolji položaj građana treće dobi. Između ostalog, traže prosječnu mirovinu u iznosu pola prosječne plaće, traže i isplatu 13. mirovine i ukidanje penalizacije prijevremenih umirovljenika nakon 65. godine.

Resorni ministar Piletić nije protiv, no najprije će sagledati koliko bi sve to stajalo državu pa odrediti prioritete. U predizbornoj godini predstavlja izmjene za korištenje drugog mirovinskog stupa.

"Omogućavanje jednokratne isplate u visini od 20 posto ukupno kapitaliziranih sredstava, umjesto dosadašnjih 15. Odlučili smo izjednačiti dodatak na mirovine iz prvog i dvostupne mirovine sada 20,25 na osnovnu mirovnu dižemo postotak taj dodatak na iznos od 27", pojasnio je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Kratkoročnu pomoć umirovljenicima država će prezentirati kroz jesenski paket mjera borbe protiv inflacije. Od petka svima stiže i rekordno usklađivanje mirovina od 8,42 posto.

Pročitajte i ovo Marica Jurčić i Sanja Vištica OŠ Draganić Ispisali djecu iz škole zbog cjelodnevne nastave, ravnateljica pojasnila kako će izgledati sat potpomognutog učenja

"Nemaju dovoljno za darove unucima"

Reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš razgovarao je s Jasnom Petrović iz Sindikata umirovljenika Hrvatske. "Ako je iznos koji je odobren i izračunat prema zakonu daleko niži od stvarnog rasta cijena onda je posve jasno da ljudi ne mogu biti zadovoljni. Od toga ne mogu preživjeti. Situacija je sve gora za umirovljenike", kazala je Petrović.

Ističe kako su umirovljenici najviše ljuti na one koji su dobili pet jednokratnih dodataka. "To je poslužilo na neki način kao flaster na usta i dalo im malo nade. Najviše su ljuti oni koji su 35 ili 40 godina odradili uredno plaćajući doprinose, a nemaju dovoljno za darove svojim unucima. Nemaju dovoljno ni za lijekove", naglasila je.

Nakon sastanka Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, nije dala izjavu. "Nakon što su izložili svoje prijedloge koje su stavili u nacrt zakona, što sada ide na drugo e-savjetovanje, mi smo zatražili da se raspravlja o tome da drugi mirovinski stup umjesto obavezan - bude dobrovoljan. Da se ne omogućava bacati mito umirovljenicima koji imaju dugove pa im se povećava s 15 da sada 20 posto mogu dići u 'kešu'", pojasnila je.

"Podiže im se i dodatak na mirovinu na račun Vlada i svih građana s 20 na 27 posto", upozorava.

Ističe kako su to vrlo ozbiljne izmjene koje uopće nisu raspravljane. "Mi smo dali svoje primjere, prijedloge i primjedbe. Zbog toga nije bilo baš poželjno da ja sve to kažem i pred novinarima", zaključila je Petrović.

Više o zahtjevima umirovljenika pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene