Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prezentiran paket prijedloga

Piletić najavio izmjene zakona na sastanku Nacionalnog vijeća za umirovljenike: "Želimo dati jednake mogućnosti svima"

Marin Piletić
Marin Piletić Foto: DNEVNIK.hr
Na sastanku Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe prezentiran je paket prijedloga izmjena zakona za unapređenje II. i III. mirovinskoga stupa, razmatrano je pitanje tzv. 13. mirovine te prijedlog izmjena Zakona o nacionalnoj naknadi za starije osobe.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić najavio je da uskoro u proceduru idu izmjene zakona - zakon o obaveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima i zakon o mirovinskim osiguravajućim društvima.

Cilj je osnažiti položaj II. mirovinskog stupa i 15.000 umirovljenika, odnosno 2,2 milijuna budućih potencijalnih korisnika mirovine. Ministar Piletić ključnom je ocijenio jednu od predloženih izmjena, kojom se omogućava jednokratna isplata individualizirane kapitalne štednje u visini 20 posto ukupno kapitaliziranih sredstava, umjesto dosadašnijh 15 posto.

"Također smo odlučili ujednačiti dodatak na mirovinu iz prvog mirovinskog stupa i dvostupnu (27 posto), uvode se nove vrste imovine, u koju mirovinska društva mogu ulagati novac obveznih mirovinskih fondova, prvenstveno u nekretnine i imovinu nelistanih tvrtki, odnosno liberaliziraju se uvjeti ulaganja prema postojećem zakonu", rekao je Piletić.

Pročitajte i ovo Grčka policija - 1 Napeto stanje Grci prosvjeduju zbog novih osobnih iskaznica, premijer na rubu živaca! "Pratit će nas, kontrolirati um"

Ukidanje obveze obaveznog prebacivanje u fond C pet godina prije mirovine

Naglasio je važnim za 2,2 milijuna osiguranika koji uplaćuju u drugi mirovinski stup, da će se od 1. siječnja iduće godine ukinuti ulazna naknada, a postupno će se smanjivati i naknada za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima. Dodao je i da se smanjuje izlazna naknada iz dobrovoljnog mirovinskog fonda.

Ključnom je označio da se zakonskim izmjenama predlaže ukidanje obveze obaveznog prebacivanje u fond C pet godina prije mirovine.

Rekao je i kako je formirana radna skupina koja će propitati cjelokupan mirovinski sustav i ponuditi odgovore na putanje što dalje činiti.

"Želimo dati jednake mogućnosti svima", istaknuo je ministar Piletić podsjetivši da korisnici dvostupne mirovine imaju pravo primati ukupnu mirovnu iz prvog stupa, ako je to za njih povoljnije.

Predsjednica MUH-a Fortuna: Sada smo nešto bliže rješenju

Predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske (MUH) Višnja Fortuna rekla je da su razgovarali o modelima usklađivanja mirovina kako bi se dostigla da razina prosječne mirovne bude 50 posto prosječne plaće te o tzv. 13. mirovini. Ocijenila je da su sada nešto bliže rješenju.

Dodala je kako je bilo riječi i o smanjenju penalizacije radi ranijeg odlaska u mirovinu te da su traćili da njezin postotak bude niži.

Naglašava kako su to sve teme koje su podložne pregovorima s Vladom te potpuno ukidanje penalizacije za osobe s navršenih 65, odnosno 70 godina života.

Također je bilo riječi o ukidanju poreza na mirovine, rekla je Fortuna dodavši da su razgovarali i o minimalnoj mirovini. "Većina naših zahtjeva traži zakonske izmjene koje trebaju proći proceduru, a za to treba vremena", zaključila je.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene