Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promjena na čelu Riječke nadbiskupije

Građani puno očekuju od novog riječkog nadbiskupa: "Svima želim biti ponajprije brat"

Aktualno Galerija Mate Uzinić, riječki nadbiskup - 4 Mate Uzinić, riječki nadbiskup - 4 Foto: DNEVNIK.hr Mate Uzinić, riječki nadbiskup - 2 Mate Uzinić, riječki nadbiskup - 2 Foto: DNEVNIK.hr Mate Uzinić, riječki nadbiskup - 3 Mate Uzinić, riječki nadbiskup - 3 Foto: DNEVNIK.hr Mate Uzinić, riječki nadbiskup - 1 Mate Uzinić, riječki nadbiskup - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ivan Devčić, nadbiskup u miru Galerija 1/5 >>
Mate Uzinić od utorka je riječki nadbiskup. Ta je vijest objavljena točno u podne u Riječkoj nadbiskupiji kada je pročitana odluka pape Franje kojom prihvaća molbu dosadašnjeg nadbiskupa Devčića za odlazak u mirovinu. Novi, 55-godišnji nadbiskup Uzinić u Rijeci je već dvije godine kao pomoćnik dosadašnjeg nadbiskupa Devčića i poznat je po liberalnim stavovima i aktivnosti na društvenim mrežama.

Ivan Devčić (75) više nije riječki nadbiskup. Točno u podne pročitana je odluka pape Franje kojom se odobrava njegov odlazak u mirovinu.

"Kao riječki nadbiskup i mitropolit uvijek sam imao na srcu brigu za najslabije i najpotrebitije u našem gradu i šire. Zato sam inicirao otvaranje hospicija za bolesne, teško bolesne i umiruće", kazao je Devčić.

I to je samo jedno od mnogih društveno korisnih djela dosadašnjeg nadbiskupa kojeg nasljeđuje dvadeset godina mlađi Mate Uzinić.

"Zahvaljujem i Vama nadbiskupe Ivane za dobre temelje koje ste postavili ovoj riječkoj crkvi osobito na društvenom i socijalnom planu, sve što ste rekli nakon dvije godine iskustva rado potpisujem", rekao je Mate Uzinić.

Pročitajte i ovo Mate Uzinić GLAS RAZUMA IZ CRKVE Riječki nadbiskup o krštenju djeteta istospolnog para: ''Rado bih se susreo s njima''

Pročitajte i ovo Ilustracija NADBISKUP HRANIĆ POTVRDIO Svećeniku nema tko pisati: Razriješen župnik u Sikirevcima zbog neprimjerenog dopisivanja s udanom ženom

 

Od novoga, mlađeg nadbiskupa poznatog po aktivnosti na društvenim mrežama, Riječani mnogo očekuju.

"Em je mlađi, em ima više iskustva s mladima i sa vremenom u kojem živimo i koje dolazi", kaže Radojka.

 

"Čestitam novom nadbiskupu i želim mu puno zdravlja i mira da nam da svima i Crkvi da što bolje bude i djeluje", poručila je Natalija.

Od novoga nadbiskupa puno očekuju i svećenici, redovnici i redovnice.

"S naše strane budite sigurni ne samo u potporu naše jednoglasne molitve već i u aktivnu spremnost na suradnju prema izgradnji boljega svijeta", rekao je Mario Tomljanović, glavni vikar Riječke nadbiskupije.

Nadbiskup Uzinić poznat je po liberalnim stavovima i neslaganju s dijelom klera kada je u pitanju cjepivo protiv korone, prava homoseksualaca, migranata i druga slična pitanja.

"Svoje misli upućujem i svim ljudima dobre volje u kojima rado prepoznajem svoju braću i sestre i svima želim biti ponajprije brat", poručio je Uzinić.

Novi nadbiskup pastirski štap preuzet će 4. studenoga na misi u riječkoj katedrali Svetoga Vida, na drugu godišnjicu dolaska u Rijeku, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene