Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pad letjelice u zagrebu

Selak o rezultatima istrage i zašto teorija o bombi ne drži vodu: "Tko to može popiti? Postoje tragovi nečega što se uopće ne zna što je..."

3d model bombe
3d model bombe DNEVNIK.HR
Aktualno Galerija +0 3d model bombe Galerija 1/1 >>
Umirovljeni brigadir Ivan Selak komentirao je rezultate ŽDO-a o dosad provedenim izvidima vezanim za pad bespilotne letjelice 10. ožujka 2022. u Zagrebu. Izvješće mu nema smisla i ne drži vodu. I dalje tvrdi kako je nemoguće da je u letjelici bila aviobomba. Otkriva i zašto.

"Tko to može popiti? Ne primam to uopće kao ozbiljno", rekao nam je umirovljeni brigadir Ivan Selak, komentirajući konferenciju za novinare Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu koje je predstavilo rezultate dosad provedenih izvida vezanih za pad bespilotne letjelice 10. ožujka 2022. u Zagrebu.

Letjelica je bila naoružana aviobombom, koja je eksplodirala pri udaru o tlo, no u njoj nije bilo vojnog eksploziva poput TNT-a. Nije utvrđeno što je to točno eksplodiralo. Na mjestu pada drona pronađeni su ostaci avio-bombe OFAB 100-120 i upaljač AVU-ET 350F postavljen na prednji dio avio-bombe, navedeno je na konferenciji za novinare.

Nisu uočeni tragovi vojnog ni privrednog eksploziva. U aviobombi bila je nepoznata smjesa, odnosno "visokoenergetska, ali nekonvencionalna tvar koja je u eksploziji u potpunosti razgrađena, što onemogućava njezinu identifikaciju", izjavila je Ivana Bačić, dipl.ing., glavni vještak za požare i eksplozije, Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić".

"Tko bi prilagođavao letjelicu, pa bombu? To je složen proces"

Selak smatra kako je većina toga laž, da na puno pitanja nije odgovoreno, a vjeruje jedino Ivani Bačić koja je izjavila kako u bombi nije bilo TNT-a, odnosno vojnog eksploziva. Postavlja pitanje zašto bi netko uopće prilagođavao letjelicu da nosi bombu, a onda još mijenjao i prilagođavao bombu. Ističe kako bi to bio iznimno složen i dugotrajan proces. 

"Zaključci su laž. Bit svega nije je li ili nije bilo bombe. Bit svega je da je to teško kazneno djelo. Naš lumen vojne obrane Hrvata izjavio je da pad letjelice nije prijetnja, a sada je to teško kazneno djelo. No, pravo pitanje hoće li se sada nešto promijeniti?Odgovor je da neće", rekao nam je Selak. 

Na bitna pitanja nije odgovoreno, a ono što je odgovoreno nije istina, kaže. 

"Ako ćemo govoriti o balistici, balistika se dijeli na unutarnju, vanjsku i ciljnu. U ovom slučaju riječ je o ciljnoj balistici. Na bitna pitanja nije odgovoreno, a ono što je odgovoreno nije istina. Rečeno je da je bomba programirano pala i da je u njoj bilo kerozina za nastavak leta. Jesu li ti stručnjaci ikada vidjeli eksploziju tijela kada u njemu ima kerozina? Kerozin na udar i visoku temperaturu eksplodira u svjetlosnu gljivu. Na žalost to sam vidio previše puta. Jako dobro znam kako izgleda eksplozija tijela. To bi se sve pretvorilo u pečerku", napominje Selak. 

"Možda su unutra bile šibice"

Ne vjeruje ni u objašnjenje o programiranom padu letjelice. 

"Vidjeli smo krater prije kopanja. Bio je duguljast. Tijelo kada pada okomito stvara okrugao krater. Tijelo koje je palo palo je pod kutem, a ne okomito, kako su oni rekli. Palo je pod kutem, nije palo okomito – ne drži ta teorija da je palo programirno", ponavlja. 

Balistika, kaže, treba odgovoriti i koja je brzina pada.

"Koja je brzina udara u zemlju, treba reći balistika, jer će iz toga izračunati kolika je kinetička energija udara, a i iz toga se može znati kakav krater može stvoriti. Da je bila bomba onda bi krater bio ogroman", napominje. 

"Vjerujem jedino Bačić jer je ona zaključila da ne postoje tragovi vojnog eksploziva, već da postoje tragovi nečega što se uopće ne zna što je. Možda su unutra bile šibice, dječja bomba….", kaže. 

Kada vam na mjesto pada letjelice dođe ministar obrane i kaže da je u pitanju bomba, ali da nije u pitanju prijetnja, što očekujete od njihovih podređenih. Da kažu da nema tu bombe? Ne vidim smisla u tome. Samo zamagljuju, a bit svega je da imamo ministra koji nije sposoban procijeniti situaciju".  Kaže kako je letjelica najvjerojatnije "zalutala" te izgubila gorivo jer je letjela na manjoj visini. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene