Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Informer

Odlična zaštita od inflacije i krize? Jedna investicija jako privlači građane, stručnjaci imaju nekoliko savjeta

Aktualno Galerija Zlato Zlato Foto: DNEVNIK.hr Srebro Srebro Foto: DNEVNIK.hr Zlato Zlato Foto: DNEVNIK.hr +0 Josip Kokanović Galerija 1/4 >>
Ulaganje u srebro i zlato se u posljednje tri godine uz kupovinu nekretnina, umjetnina i starih automobila pokazalo kao odlična zaštita imovine od inflacije i krize. Pa je tako usporedbe radi u proteklih nekoliko tjedana kupljeno plemenitih metala u vrijednosti 100 milijuna kuna. Zašto se štediše okreću ovakvom investiranju?

Novci na računu banaka ili investirani u plemenite metale i smješteni u sefove banaka? Mišljenja su različita , ali sudeći prema trenutnoj bankarskoj situaciji , a za razliku od depozita koji su kod nas ograničeni na 100.000, odnosno 130.000 eura, zlato i srebro u sefovima banaka sigurni su.

Pročitajte i ovo Cijene ekskurzija; ilustracija - 1 Cijene samo rastu Sezona krizmi, pričesti, maturalaca i ekskurzija - sve je poskupjelo: Pogledajte na čemu se ne štedi Ilustracija Objavio Invesco Inflacija će biti gora nego u zadnjih 10 godina: Zemlje vraćaju kući svoje zlatne rezerve

"Inflacija je trenutno najviša u posljednjih nekoliko desetljeća u razvijenom svijetu i za sada nema naznaka da bi se mogla stabilizirati. Ne očekujem da će to biti inflacija kao što je bila u 80-im godinama u Jugoslaviji no čak sedam do 10 puta godišnje je dosta visoka inflacija i tim tempom životna ušteđevina svih onih koji kapital čuvaju u eurima ili u kunama za desetak godina će vrijediti gotovo pa duplo manje. I zbog toga ne treba iznenaditi povećani interes građana za ulaganjem u nekretnine, zlato i sve ostale fizičke oblike imovine", rekao je za emisiju Informer Josip Kokanović, stručnjak za srebro i zlato

U posljednje tri godine, a zahvaljujući medicinskoj i financijskoj krizi građani se sve više okreću investiranju u plemenite metale pa se tako cijena unce srebra kretala stabilno od 2020. godine i iznosi 23 eura, 2021. godine zadržala je istu cijenu, a ove godine je njena trenutna cijena 22 eura.

Usporedbe radi, cijena unce zlata je u 2020. godine dosegla čak 1718 eura, u 2021. 1648 eura, dok je u 2022. godini suočena s inflacijom i ratom u Ukrajini potražnja za zlatnim polugama i zlatnicima višestruko narasla te se trenutno bilježi rast na čak 1730 eura što je preračunato u kune 12.660 kuna.

"Uvijek kada se radi o nekakvoj nesigurnosti cijena zlata ima tendenciju rasta jer ulagači diljem svijeta u takvim trenucima shvate da je kapital u digitalnom obliku nije siguran kao što se na prvi pogled čini, a zlato je uvijek kroz povijest služilo kao sigurno utočište u nesigurnim vremenima", dodaje Kokanović.

Pročitajte i ovo PR Auro Domus U ovim kriznim vremenima potražnja za zlatom ruši rekorde

Pročitajte i ovo PR Zalagaonica Kako iskoristiti vrijednost svog zlata, a sačuvati ga? Uz uslugu zalagaonice u Auro Domus-u

No treba reći da se cijena unce zlata mijena i do pet puta na dan, a na što utječe rat u Ukrajini jer su upravo Ukrajina i Rusija bogate metalima.

Sada će Rusi vjerojatno na jako dugi niz godina probati što više se maknuti od američkog dolara i htjet će imati kapital u nekom drugom obliku. S obzirom na to da je dolar najsigurnija i najstabilnija papirna valuta, ne preostaje im ništa drugo nego kapital stavljati u zlato.

Rusi su već godinama kupovali enormne količine zlata. Njihova centralna banka je čuvala njihove devizne rezerve djelomično u obliku zlatnih poluga i vjerojatno će u idućim godinama povećati količinu zlatnih poluga.

Postoje i neke druge zemlje koje također nemaju bajne odnose s Amerikom. Nastavit će kupovati velike količine zlata što će biti još jedan dodatan faktor koji će utjecati na porast cijene tog žutog plemenitog metala.

Kokanović ističe da su se i Hrvati odlučili dio svog imetka zaštititi investicijskim ulaganjem u ove plemenite metale. U posljednjih nekoliko tjedana zabilježena je kupnja zlata u iznosu od oko 100 milijuna kuna i nema naznake da interes posustaje.

Odlučite li se na ovakvu vrstu investicijskog ulaganja sigurnije je kupovati u obliku pločica u odnosu na nakit. 

U što ulagati srebro ili zlato?

"Srebro je plemeniti metal koji prati cijenu zlata s time da ima veće amplitude kretanja cijena. Što znači da ako se očekuje porast cijene zlata od recimo 10 ili 20 posto, sasvim je realno da u tom istom periodu cijena srebra poraste za 30 do 40 posto. Isto vrijedi i kada cijena pada. Dugoročno gledajući, cijena srebra bi trebala porasti više nego što će porasti cijena zlata jer se puno veća količina srebra koristi u industriji za razliku od zlata", dodaje Kokanović

Treba znati i da kod ulaganja u investicijsko srebro niste oslobođeni plaćanja PDV-a, za razliku od zlata.

"U startu se prođe malo nepovoljnije pri ulaganju u srebro, no na jako dugi period recimo od 10 do 15 godina svejedno bi se srebro trebalo više isplatiti nego ulaganje u zlato", zaključuje Kokanović.

Investicijsko ulaganje dolazi u rasponu svih veličina za ove plemenite metale, čime na tržištu postoji mogućnost ulaganja za svakoga, bez obzira na platežnu moć.

Emisiju 'Informer' pogledajte besplatno na novatv.hr!

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene