Obavijesti Video Pretražite Navigacija
tipični tragovi zaraze

Za misteriozan pomor 58 goveda kriv antraks? "Svi koji su bili u kontaktu s lešinama..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Policija je u četvrtak zaprimila dojavu o masovnom pomoru goveda kod mjesta Osekovo u Parku prirode Lonjsko polje. Čak 58 goveda više vlasnika uginulo je u posljednja dva tjedna.

Policija je u četvrtak zaprimila dojavu o jezivom događaju na području Lonjskog polja. Naime, u posljednja dva tjedna kod mjesta Osekovo uginulo je ukupno 58 goveda više vlasnika iz zasad neutvrđenih razloga.

Na mjestu događaja policija je u suradnji s veterinarskom inspekcijom Državnog inspektorata obavila očevid, međutim još uvijek ne raspolažu konkretnim informacijama o uzroku ovog pomora.

Iako još uvijek nema službenih informacija o uzroku pomora, neslužbeno se doznaje kako se radi o akutnoj zarazi kožnim antraksom odnosno bedrenicom. Na uginulim govedima ima tipičnih tragova zaraze antraksom, a jedan je muškarac na liječenju u sisačkoj bolnici. Riječ je o vlasniku dijela stoke koja je uginula i koji je bio u kontaktu s leševima.

"Izrazita je sumnja na kožni antraks kod muškarca koji je zaprimljen u sisačkoj bolnici. On je u dobrom stanju, prima antibiotike i ne bi trebalo biti kod njega ozbiljnog zdravstvenog stanja", potvrdio je za Večernji list izvor iz Hrvatskog zavoda za javnog zdravstvo, koji nisu imenovali. 

Pročitajte i ovo Pomor ribe u Dalmaciji - 2 Istraga traje i dalje Poznat uzrok pomora ribe u moru kod Stobreča: Ribarska inspekcija otkrila što se dogodilo

Pročitajte i ovo Pomor pčela u Međimurju - 1 za dnevnik nove tv Pčelari uvjereni da znaju zašto dolazi do masovnog pomora pčela: Gubici se mjere u tonama

"Nalaze koji bi potvrdili dijagnozu dobit ćemo u ponedjeljak. No, već sada će svi koji su bili u doticaju sa stokom i lešinama dobiti antibiotsku profilaksu kako bi se spriječilo njihovo obolijevanje", dodao je isti izvor.

Antraks ili bedrenica je visoko zarazna bolest životinja, posebno preživača, koja se na čovjeka prenosi kontaktom sa životinjama ili njihovim proizvodima, a njen uzročnik je Bacillus anthracis, gram-pozitivni, fakultativno anaerobni, inkapsulirani štapić.

Kožni oblik antraksa ili bedrenice nastaje samo kod čovjeka nakon prodora bacila ili spora u kožne abrazije. Ovdje se bacili umnožavaju i na koži dolazi do postupnih promjena, dok se ne stvori tamna pustula s izraženim crnim središtem (crni prišt, pustula maligna).

Spore kliju u tkivu, a sam rast vegetativnih oblika očituje se u stvaranju želatinoznog edema i kongestije. Može se javiti lokalna limofodenopatija, ponekad uz malaksalost, mialgije, glavobolju, vrućicu i povraćanje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene