Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobit će svjedodžbu

Ukrajinske djevojčice prvi put u hrvatskoj školi: ''Djeca mi pomažu, prevode mi na engleski''

Aktualno Galerija +0 Albina i Milana Galerija 1/1 >>
Dok traju pokušaji pregovora, sve više Ukrajinaca bježi iz svoje zemlje - do sada je domove napustilo njih gotovo milijun i pol. Među njima je i velik broj djece, čiji prizori slamaju srca.

Dječak koji sam prelazi granicu u suzama nikog nije ostavila ravnodušnim. Preko njihovih se leđa prelamaju svi sukobi i nemiri. Izbjeglice, pretežno žene i djeca, na zimi traže sigurnost u susjednim zemljama, a najviše u Poljskoj.

''Jedino možemo moliti Boga da zaštiti nebo jer NATO samo promatra, ništa ne čini za nas. Preklinjemo za zaštitu'', ističe Olena, izbjeglica iz Ukrajine. Kako bi im pomogli - Hrvatski Caritas je najavio humanitarni konvoj. Slat će se hrana, topla odjeća, deke, madraci, šatori.

Albina i Milana bile su prvi dan u hrvatskoj školi, u Tenji kraj Osijeka. ''Djeca mi pomažu, prevode mi na engleski. Dočekali su nas s plakatom 'dobrodošla u naš razred''', rekla je Albina za Dnevnik Nove TV.

Pročitajte i ovo Volodimir Zelenski Kritizirao i zapad Zelenski u dramatičnom obraćanju: "Gadovi, neće biti mjesta na kojem ćete se moći sakriti. Osim groba"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tvrdi jedan od pregovarača Ukrajina pred velikim preokretom? Ne žele pregovarati o teritorijalnom integritetu, ali možda su korak bliže Putinovim željama

Imaju deset godina i idu u peti razred. Učit će hrvatski jezik i na kraju dobiti svjedožbu. ''Do mene je došla učiteljica i pitala - razumiješ li sve što sam napisala na ploči? Rekla sam da ne. Možete li napisati tiskanim slovima? I onda sam uspjela pročitati'', priznala je Milana.

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite >>OVDJE.

Više o ukrajinskim izbjeglicama pogledajte u priloženom videu. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene