Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Integracija ljudi

Stotinjak izbjeglica registrirano u Osijeku: Ukrajinci se međusobno upoznaju, za djecu organizirane igraonice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od 27. veljače do danas prihvatni centar "Jug" u Osijeku registrirao je stotinjak izbjeglica iz Ukrajine koje su većim dijelom smještene na području Osječko-baranjske županije, izvijestio je u ponedjeljak županijski Stožer civilne zaštite.

U smještajnim objektima koje organizira županijski Stožer civilne zaštite su 32 osobe, a dvoje djece iz Ukrajine već je krenulo na nastavu u osnovnu školu na području grada Osijeka, priopćeno je iz Stožera.

Načelnik Stožera Mato Lukić ističe kako Stožer raspolaže informacijama da je na području županije znatno više obitelji iz Ukrajine, koje su smještene kod obitelji ili prijatelja, te ih pozvao da se prijave u prihvatni centar u Osijeku ili najbližem Centru za socijalnu skrb kako bi ostvarili prava koja im omogućuju državna i županijska vlast.

Također je pozvao ukrajinske izbjeglice koje su kod prijatelja ili rodbine u drugim slavonskim županijama da se jave najbližem Centru za socijalnu skrb radi ostvarivanja svojih prava.

Županija u suradnji s Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu, čiji stručnjaci imaju višegodišnje iskustvo rada u kriznim situacijama, i Crvenim križem organizira pružanje psihosocijalne pomoći, navode u Stožeru.

Tako je u nedjelju u osječkome prihvatnom centru "Jug" organiziran susret svih ukrajinskih izbjeglica kako bi se upoznali i povezali, za najmlađe je organizirana dječja igraonica i radionica, a predstavnici Stožera tom su prilikom upoznali roditelje s mogućnošću integracije djece u vrtiće i škole.

Crveni križ Osječko-baranjske županije ovih bi dana trebao dobiti uputu o potrebama kako bi se pomoć ciljano prikupljala, o čemu će uskoro izvijestiti i javnost, navodi se u priopćenju.

Osječka tvrtka "Saponia" među prvima je ponudila pomoć te je za donacije za ukrajinske obitelji ustupila skladište u osječkoj industrijskoj zoni u Ulici jablanova.

Skladište ima površinu od 3500 metara četvornih i odgovarajuću infrastrukturu, rekla je predsjednica uprave te tvrtke Dajana Mrčela, napominjući da su za obitelji koje su iz Ukrajine već stigle u Osijek donirali svoje proizvode koji su im nužni.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pad broja testiranja Strah od širenja koronavirusa uslijed rata u Ukrajini: ''Vidimo prenapučenost skloništa, vlakova...''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna obavijestili kijev Rusija objavila zahtjeve za prekid invazije na Ukrajinu: "To je to. Prestat će za trenutak"

Istaknula je da se "Saponia" uključivala u mnoge humanitarne akcije te da situacija s izbjeglicama iz ratom pogođene Ukrajine zahtijeva dodatno aktiviranje i pomoć kako bi im se barem malo olakšao život daleko od domova.

Županijski Stožer najavio je kako će idućih dana objaviti lokacije za prikupljanje donacija, kao i nužne potrepštine koje će građani moći donirati. Također će predstaviti model integracije djece i odraslih u obrazovni i radni sustav.

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite >>OVDJE.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene