Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRIJETI OKOLNIM OBJEKTIMA

Uklanjanje tornja sisačke katedrale odgođeno zbog lošeg vremena: "Mora ga se skinuti, prizor je stvarno loš"

Aktualno Galerija +0 Marko Adamčić, Javna vatrogasna postrojba Zagreb Galerija 1/1 >>
Složeni postupak skidanja teško oštećenoga crkvenog tornja na sisačkoj katedrali Uzvišenja Sv. Križa koji je trebao početi danas, odgođen je zbog lošeg vremena, a s tornja je skinut samo križ.

U četvrtak je počeo složeni postupak skidanja teško oštećenoga crkvenog tornja na sisačkoj katedrali Uzvišenja sv. Križa.

Riječ je o zahtjevnom zahvatu jer je radove zbog opasnosti nužno obavljati samo s vanjske strane tornja uz pomoć golemih dizalica. U akciji sudjeluju vatrogasci kojima su pridružili kolege iz Zagreba, koji su sličan posao obavili i na zagrebačkoj katedrali. Nažalost, zbog lošeg vremena radovi su se morali odgoditi, a s tornja je skinut samo križ.

Reporterka Ivana Pezo Moskaljov u Sisku je provjerila ometaju li vremenski uvjeti tim koji vodi akciju uklanjanja tornja sa sisačke katedrale. Razgovarala je s Markom Adamčićem iz JVP Grada Zagreba.

Adamčić kaže da se nadaju kako će toranj skinuti u jednom komadu. "Bilo je ideja da bi ga sjeckali, ali zbog oštećenosti samog zvonika i tornja bi bilo kvalitetnije ako ćemo uspjeti i dat ćemo sve od sebe da ga skinemo u jednom komadu", kazao je.

Vatrogasac dodaje i kako je zvonik te toranj koji pokušavaju skinuti u jako lošem stanju. "Mora ga se skinuti jer postoji velika mogućnost pada i uništenja samih zvona, a i pada na kuće u blizini. Kada pogledate odozgo s tornja vidite da koliko je sama katedrala nastradala u tom potresu. Prizor je stvarno loš", rekao je i dodao kako su vatrogasci navikli na podrhtavanja tla kojih je bilo i danas.

Usporedio je i akciju skidanja tornja sa zagrebačke katedrale s ovom akcijom.

"Scenarij je vrlo sličan, ali ipak radi se na puno manjoj visini. Drveni je, nije kameni, tako da nam ne treba miniranje nego ćemo ga rezati i ipak je obujam posla manji, ali princip rada je isti", opisao je Adamčić koji sa svojim kolegama u ovim situacijama mora improvizirati.

"Mi smo prije svega vatrogasci. Naučeni smo gasiti vatru i spašavati ljude iz ruševina, a evo primili smo se i građevinskih radova jer jednostavno toliko lošega se dogodilo, toliko zgrada je stradalo u ova 2-3 potresa da nema građevinskih firmi koje bi to stigle pa je naš posao pokušati zaštititi ljude i imovinu na ovaj način", kazao je i rekao da danas prekidaju radove jer je pao mrak, a hladno je i pada kiša. Nada se da će toranj skinuti sutra do 14 sati.

Inače, u sisačkoj crkvi srušen je i svod iznad orgulja i kora, pa je ona neupotrebljiva, a upitna je i njezina daljnja sudbina.

Crkva je izgrađena u prvoj polovici 18. stoljeća, o čemu svjedoče zapisi u kanonskim vizitacijama od 1702. do 1760. godine, kada je izgrađen zvonik. Nakon potresa 1909. godine staro barokno pročelje zamijenjeno je novim, izvedenim u neoklasicističkome stilu s detaljima secesije. Nakon što je bila oštećena i tijekom Domovinskog rata, crkva je detaljno obnovljena, a katedralom je proglašena 5. prosinca 2009., kada je papa Benedikt XVI. ponovno utemeljio Sisačku biskupiju s biskupom Vladom Košićem na čelu.

Inače, potres je nagnuo katedralu za 23 centimetra i prijeti okolnim objektima. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene