Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukidanje kvota za strance

U Hrvatsku će stizati još više stranih radnika: Poslodavci pozdravljaju novi sustav, a sindikati se bune

Strani radnici (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Strani radnici (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Strani radnici (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Strani radnici (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Strani radnici (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Strani radnici (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Strani radnici (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Strani radnici (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Strani radnici (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/4 >>
Hrvatska ukida kvote za strane radnike, a se umjesto njih uvodi test tržišta rada. Ako test utvrdi da domaćih radnika nema na burzi, omogućit će se dolazak stranih. I dok poslodavci ovo pozdravljaju, sindikati misle da se time samo ruši cijena rada.

Roger Mendoza došao je prije nekoliko mjeseci došao s Filipina i brzo se prilagodio. Bavi se građevinom i Hrvatsku je odabrao zbog bolje plaće.

Pročitajte i ovo Strani radnici Objava MUP-a Nova pravila za uvoz stranih radnika: Provjera poslodavaca, ali i jedna dobra vijest za domaću radnu snagu Laxman Bhandari, sugovornik Bolja budućnost Radnici iz Nepala vole Lijepu Našu, a sad je stigao rječnik koji će im uvelike pomoći: ''Hrvatska u srcu''

"Radio sam i na Filipina, ali mi je bila mala plaća. Nisam mogao uzdržavati obitelj, pa sam došao u Hrvatsku", rekao je Mendoza.

Građevinska tvrtka u kojoj radi zapošljava 16 stranih radnika. Razlog za to je nedostatak domaće radne snage.

"Ljudi su otišli u Njemačku i potražili sreću negdje drugdje tako da sam ja sa suprugom krenuo malo istočnije. Sama procedura pronalaska radnika nekad traje čak i mjesec i pol do dva mjeseca", Daniel Krezić, vlasnik građevinske tvrtke.

Taj bi proces sada trebao biti brži budući da se ukidaju kvote za strance. Umjesto njih, poslodavci će prolaziti test tržišta rada kojim će tražiti domaće radnike na burzi. Ako ih nema, odobrit će im se zapošljavanje stranaca.

"Ne bih rekao da će to biti neograničeno, ali će sigurno imati važnu ulogu za neka deficitarna zanimanja", rekao je Ante Lončar, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, te dodao: "Taj test tržišta rada će u nekim kraćim rokovima morati utvrditi ima li dovoljno radne snage na hrvatskom tržištu rada."

Poslodavci pozdravljaju novi sustav, a sindikati mu se protive

Dok novi sustav ne zaživi, iduće godine vrijedit će privremene kvote. Iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) smatraju da moraju biti veće nego lani i pozdravljaju njihovo ukidanje jer smatraju da uglavnom nisu dovoljne.

"Ove godine je bilo 50 tisuća ljudi, a teško je reći što će biti sa sljedećom. Znamo da se za turizam već danas kalkulira sa 30 tisuća radnika koje moramo uvesti", rekao je Davor Majetić iz HUP-a.

Sindikati misle da se otvaranjem tržišta još više ruši cijena rada.

"Za tu plaću hrvatski radnici ne mogu raditi i zbog toga napuštaju Hrvatsku. A i stranac, ako bi se slučajno odlučio dovesti obitelj, bi vidio da i on ne može od te plaće živjeti pa bi krenuo istim tragom", rekao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnog hrvatskog sindikata.

Još se ne zna hoće li ipak biti nekih ograničenja oko zapošljavanja stranih radnika budući da je zakon još uvijek u izradi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene