Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministarstvo pravosuđa priprema reformu kaznenog postupka, koja predviđa ukidanje sudske istrage što je dosad bila u rukama istražnih sudaca. Taj sudac-garant imao bi jamčiti da u policijsko-tužiteljskoj istrazi nije bilo kršenja ljudskih prava i sloboda, što je ujedno najveća prednost sudske istrage.


Radna skupina koju je formiralo Ministarstvo pravosuđa sačinila je tzv. platformu za efikasnije i brže sudovanje u Hrvatskoj, piše Feral Tribune.

Vezani članci Slika nije dostupna Šeks: SDP-ov palac dolje za DORH jer im nije udovoljio Slika nije dostupna Zatražena istraga protiv zapovjednika srpskih logora Begejci i Stajićevo

Prema Feralovim informacijama, najvažniji element predloženih izmjena tiče se ukidanja instituta istrage u Zakonu o kaznenom postupku, naime, ukidanja onoga dijela kaznenog postupka koji se odvija pod dirigentskom palicom istražnoga suca.

Novo kazneno postupanje sastojalo bi se u tješnjoj suradnji policije i Državnoga odvjetništva, a ovo potonje tijelo izravno bi podizalo optužnice – što je i sad moguće i znatnom broju krivičnih djela – i s tim optužnicama odmah dolazilo pred sudsko vijeće. Rola sadašnjeg istražnog suca bila bi svedena na tzv. suca-garanta koji ne bi ocjenjivao kvalitetu prikupljenog optužnog materijala, nego bi samo odlučivao o tome jesu li dokazi policije i tužilaštva prikupljeni na valjan i zakonit način.

'Taj sudac-garant imao bi jamčiti da u policijsko-tužiteljskoj istrazi nije bilo kršenja ljudskih prava i sloboda, što se – mislim na zaštitu prava pojedinca – generalno smatra najvećom prednošću sudske istrage kakvu imamo sada', veli Feralov visokopozicionirani sugovornik iz tužilaštva i dodaje da bi samo ova izmjena za godinu do dvije dana skratila sudske procese u najtežim kaznenim predmetima.

Vesna Škare Ožbolt smatra da najveća teškoća leži u lošoj kadrovskoj strukturi Državnoga odvjetništva i policije na koje će pasti kompletan teret kaznenoga progona i dokazivanja, a te dvije institucije trenutačno nemaju dovoljno jakih ljudi za nošenje s ozbiljnim oblicima kriminala.

Državnim odvjetnicima od 2009. bitno će se smanjiti manevarski prostor za prikrivanje vlastitog nerada i neznanja, jer za propast svojih akcija neće moći kriviti istražne suce ili bilo koga drugog. Isti je slučaj i s MUP-ovim djelatnicima koji se više neće moći skrivati iza neaktivnih i nesposobnih tužitelja, nego će morati preuzeti svoj dio odgovornosti u gonjenju kriminalaca i pritom raditi s Državnim odvjetništvom, a ne protiv tog tijela.

Feralov izvor iz pravosudnog vrha domeće da je predloženo i skraćivanja trajanja glavne rasprave, među ostalim i tako što će se uvesti snimanje rasprave, a predviđeno je i liberaliziranje mogućnosti za sklapanje nagodbe između tužitelja i osumnjičenika prije nego što predmet dospije na sud, ponajprije u tzv. bagatelnim kaznenim djelima.