Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ukida se 40 posto sudova u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica pravosuđa Ana Lovrin danas je u Varaždinu na zboru Udruge hrvatskih sudaca upoznala suce s racionalizacijom mreže sudova, rekavši da će se ukinuti 40 posto sudova, no da se oni na otocima neće dirati.

Racionalizacija je potrebna radi učinkovitijeg i kvalitetnijeg pravosuđa, iako je to osjetljivo političko pitanje, rekla je Lovrin.

Pročitajte i ovo Nastavak štrajka na sudovima, ilustracija - 3 Ostaju kod zahtjeva Sindikat pravosudnih djelatnika nezadovoljan odgovorom Vlade, nastavljaju sa štrajkom: "Ustrajniji smo" Ročište u slučaju Kongo: Ilustracija - 5 DJECA POD NADZOROM Slučaj Kongo čeka rasplet, a i dalje je više pitanja nego odgovora: Uhićeni hrvatski državljani u utorak napokon pred sucem

Ministarstvo pravosuđa trenutačno izrađuje i pravilnik o naknadi za dežurstva sudaca i za suce koji su upućeni na rad u druge sudove. Reforma pravosuđa, rekla je Lovrin, obuhvatit će i izmjene Zakona o kaznenom i parničnom postupku, a radi ubrzanja postupaka, posegnut će se i u sustav odvjetničkih tarifa.

Osvrnula se i na poglavlje 23 (pravosuđe i temeljna ljudska prava) u pristupnim pregovorima.

Ono je najkompliciranije u pregovaračkom sustavu Europske unije, jer nema jedinstvenih rješenja, a Hrvatska bi do lipnja trebala EU uputiti dokument za ispunjavanje mjerila, rekla je ministrica .

Predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin istaknuo je da je sudstvo postalo dežurni krivac za sve, no nada se da će se za nekoliko godina to promijeniti, jer je već mnogo napravljeno budući da je broj neriješenih predmeta s 1,5 milijuna pao je na oko 960.000.

Želimo organizirano sudstvo u kojemu će nepristrani i neovisni suci u postupku koji zadovoljava standarde odlučivati o pravima i obvezama građana, rekao je Hrvatin.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene