Željko Uhlir, državni tajnik
Željko Uhlir, državni tajnik Foto: DNEVNIK.hr

Željko Uhlir kazao je da zakon sutra ide u javnu raspravu, ali neće biti usvojen do izbora ako bude puno javno savjetovanje od 30 dana.


Državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva Željko Uhlir izjavio je u srijedu, nakon sastanka u Banskim dvorima, da će zakon o obnovi Zagreba sutra krenuti u javnu raspravu te potvrdio da su dogovorili suradnju s Gradom Zagrebom.

Vezani članci Oštećene zgrade nakon potresa u Zagrebu - 4 Nakon potresa, u Zagrebu s oštećenih zgrada padaju cigle: "S krova je sletio komad. Tresla sam se i plakala. A u blizini su tri škole" Rupa u zidu Zagreb će se i dalje tresti, šteta još nije sanirana, a građane i struku uzrujava novi zakon: ''Godinama smo upozoravali na ovo“

Zakon ide već sutra u javnu raspravu, a ako bude puno javno savjetovanje od 30 dana, zakon neće biti usvojen do izbora, rekao je Uhlir za N1.

Na pitanje postoji li opcija da se zakon donese u idućih tjedan ili dva, odgovorio je "nikad ne reci nikad", ali ono što je danas dogovoreno ne ide u tom smjeru.

Upitan što znači da zakon nećemo imati do poslije izbora i je li to problem, rekao je da svi trebaju biti suglasni oko tako velikog projekta kao što je obnova Zagreba.

"S druge strane, imamo tajming koji zahtijeva svoje radnje. Uskladiti sve to skupa komplicirano je i jedno od rješenja jest upravo ovo - javna rasprava, sagledavanje sa svih strana, komentari, i onda možemo krenuti u obnovu, ali da to krene konstruktivno", rekao je Uhlir.

Procjene su da je šteta od potresa četrdesetak milijardi kuna, ali Uhlir ističe da je to preliminarna procjena. Hoće li se ta cijena mijenjati i u kojoj mjeri, to će se vidjeti tek kad se naprave projekti.

Bandić će podržati raspuštanje Sabora ako zakon ide u javnu raspravu.

Na sastanku u Vladi sudjelovao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je donedavno poručivao da neće podržati raspuštanje Sabora dok se ne donese zakon o obnovi Zagreba.

Upitan hoće li ipak biti za raspuštanje Sabora ako se prije toga ne donese zakon, rekao je da će biti za raspuštanje ako zakon ide u javnu raspravu.

"Ako bude zakon koji će prethodno biti upućen u javnu raspravu, na tragu životnosti, transparentnosti i usuglašenosti sa strukom, onda ćemo biti za. Preduvjet da bi bio još kvalitetniji i na korist malom čovjeku jest da ide u javnu raspravu. Očekujem od Vlade da ga uputi u javnu raspravu već sutra", poručio je Bandić.

Upitan u čemu je toliki problem i zašto se na zakon čeka 40 dana, odgovorio je da "to treba pitati kolege u Vladi".

"Ja inzistiram samo da zakon bude životan, provediv, pravedan, transparentan i usuglašen sa strukom. Hoće li biti donesen mjesec dana prije ili kasnije manje je važno, bitno je da bude na korist ljudima koji su pogođeni potresom", rekao je Bandić.

Ministar financija Zdravko Marić novinarima je pak rekao da su vidjeli različite procjene štete pa ne bi licitirao s brojkama jer su u pitanju sanacija i daljnji iskoraci u temeljitoj rekonstrukciji. (Hina)