Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Umirovljeni srpski general Borislav Đukić uhićen je na aerodromu Tivat u Crnoj Gori, prilikom povratka u Beograd.


Borislav Đukić, državljanin Srbije, tereti se za ratni zločin nad civilima devedesetih godina. Prema dokumentaciji s kojom raspolaže dokumentacijsko informativni centar 'Veritas', Đukić je kao zapovjednik 21. brigade 9. kninskog korpusa JNA optužen za rušenje brane na Peruči, piše RTS.

Vezani članci Ivica Šušković Ovaj je hrvatski branitelj nakon potresa sam morao srušiti svoju kuću: "Slušati vrisku djece... Prvi put u životu me ulovila panika" Srušeni dimnjaci Ciglane Črnomerec Srušeni dimnjaci ciglane na Črnomercu: Nestali u sekundi. Začule se sirene, na terenu vatrogasci

Optužnicom su još obuhvaćeni zapovjednik 9. kninskog korpusa JNA Ratko Mladić, zapovjednik Srpske vojske Krajine Mile Novaković i zapovjednik svih pograničnih jedinica Milicije RSK Milan Korica. Optuženima je 1993. određen pritvor i za njima je raspisana tjernica koja je još na snazi.

Optužnicom iz 1995. oni se terete za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u siječnju 1993. godine.

Gotovina: Oslobađanje Peruče je nastavak operacije Maslenica '93.

Generali Mladić i Novaković izdali su 28. siječnja 1993. nalog Đukiću i Korici, a oni svojim podčinjenima, da se postavi velika količina eksploziva i tako brana na Peruči pripremi za rušenje.

Postavljeno je oko 30 tona eksploziva, nakon čega su nalogodavci povukli svoju vojsku s tog područja, a eksploziv je potom aktiviran induktorom i detonirajućim štapinima.

Zbog eksplozije je došlo do urušavanja i oštećenja brane, odnosno rušenja tornja na njoj. Zahvaljujući pravovremenoj intervenciji radnika HEP, spriječen je, prema optužnici, cilj rušenja brane - potpuno potapanje i dovođenje u opasnost života više od 50.000 stanovnika Sinja, Trilja i Omiša.

Ime Borislava Đukića nalazi se na spisku Državnog tužilaštva Hrvatske procesuiranih za ratne zločine pred hrvatskim pravosuđem, koji je prije dvije godine dostavljen i Ministarstvu pravde Srbije.

U tom dokumentu stoji da je istraga protiv njegove grupe otvorena 1993, a optužnica podignuta 13. prosinca 1995. te da se postupak vodi pred Županijskim sudom u Splitu. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook