Obavijesti Video Pretražite Navigacija
neradna nedjelja

Poduzetnici pozivaju gradove i općine da dozvole rad na dan Svih svetih: "Blagdan je naročito važan za cvjećarnice"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Lucija Ocko/Cropix
Udruga Glas poduzetnika (UGP) pozvala je u utorak gradove i općine da dozvole rad cvjećarnama za dan Svih svetih te tako omoguće svojim sugrađanima rad na dan kada ostvaruju najveće promete.

UGP je pozvao gradonačelnike i načelnike općina u Hrvatskoj da za blagdan Svih svetih proglase manifestacije ili sajamske dane u svojim gradovima i općinama kako bi poduzetnici iz sektora trgovine, a naročito cvjećarne i suvenirnice mogli raditi.

"Smatramo da je blagdan Svih svetih naročito važan za cvjećarnice, koje se tjednima pripremaju za narudžbe da bi svojim kupcima i sugrađanima omogućile da kupe aranžmane i svijeće za grobove svojih najmilijih te nam je nezamislivo da ove godine to neće biti moguće", poručili su iz UGP-a.

Podsjetili su kako su odredbe Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o trgovini stupile na snagu 1. srpnja, a njima se zabranjuje rad nedjeljom i blagdanom, ograničava radno vrijeme trgovina, uz mogućnost korištenja 16 radnih nedjelja godišnje, a koje se ne mogu koristiti blagdanima.

Pročitajte i ovo Bager uklanja ruševine nakon izraelskog napada u južnom pojasu Gaze Rat na Bliskom istoku Ljudi u Gazi na rubu žeđi, Izrael mijenja plan ofenzive? Iran poslao jezivu prijetnju i najavio odgovor na izraelske napade

"Suluda odluka Vlade o zabrani rada praznicima i nedjeljama pogađa prvenstveno male trgovce i sve nas dovodi do toga da sasvim nepotrebno trebamo improvizirati", istaknuo je predsjednik UGP-a Hrvoje Bujas.

UGP, kako je kazao Bujas, "doista apelira na zdrav razum naših gradonačelnika i načelnika, te poziva da na ovaj način pronađu model za omogućavanje jednog od temeljnih prava - prava na rad."

Pročitajte i ovo Obitelj otete Mije Schem - 2 Reagirao i Macron Majka otete Mije očajna: "Izgleda prestravljeno, preklinjem svijet da vrati moje dijete kući"

Iz UGP-a podsjećaju da su u srpnju podnijeli Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu suglasnosti Zakona o trgovini s Ustavom u odnosu na zakonske odredbe izmjena i dopuna Zakona o trgovini koje se tiču zabrane rada nedjeljom i blagdanom, kao i određivanja maksimalnog broja radnih sati pojedine trgovine. Dok se čeka ocjena ustavnosti Zakona o trgovini iz Udruge apeliraju na gradove i općine da omoguće poduzetnicima da zarade svoje plaće i posluju bez ograničenja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene