Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odlučni u zahtjevima

Udruge od Sabora traže da Ustavnom sudu predloži ocjenu ustavnosti referenduma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruge Kontra, Rišpet i Ženska mreža Hrvatske danas su od saborskih odbora za ravnopravnost spolova te ljudska prava i prava nacionalnih manjina zatražili da Saboru predlože da odmah Ustavnom sudu uputi prijedlog za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja koje predlaže inicijativa U ime obitelji, ističući da se o pitanjima ljudskih prava ne smije odlučivati na referendumu.

Udruge u zajedničkom priopćenju ističu kako moguće raspisivanje referenduma po kojemu bi se u Ustavu brak definirao kao zajednica muškarca i žene zadire u područje ljudskih prava.

No, upozoravaju, unatoč tomu što su članovi Vlade i predstavnici SDP-a kroz svoje izjave u javnosti pokazali kako su svjesni da se o pitanjima ljudskih prava ne bi nikada trebalo odlučivati na referendumu, Vlada je, tvrde, odbila zaštititi prava manjina.

Pročitajte i ovo Valentinovo - 3 U braku 70 godina Tajna dugovječne ljubavi: "Lijepa mi je. Moja prva ljubav. Slušamo jedno drugo što je najvažnije" Slika nije dostupna Iskorak i Kontra poslali poruku Vladi HDZ: Najoštrije osuđujemo fizički napad na volontere!

>> 'U ime obitelji' pisali DIP-u: Žele da njihovi članovi sjede u odborima na referendumu

Podsjećaju i na izjavu prve potpredsjednice Vlade Vesne Pusić, koja je tijekom nedavne ILGA Europe konferencije u Zagrebu izjavila kako je njezino duboko uvjerenje "da pitanja ljudskih prava i pitanja prava manjina ne bi smjela podlijegati referendumu jer je manjina po definciji manjina, a referendum se po definiciji oslanja na odluku većine".

>> Selektivna memorija Vesne Pusić

"Nažalost, unatoč tome, Vlada je odbila zaštiti ljudska prava manjina od referenduma, opravdavajući takvu odluku nedovoljno definiranim odredbama Ustava vezano za raspisivanje referenduma. Ustav, kao i međunarodni dokumenti jasno definiraju pravo na zaštitu obiteljskog života kao jedno od temeljnih ljudskih prava. Osnovne institucije koje uređuju zaštitu obiteljskog života u Hrvatskoj su brak i izvanbračna zajednica i trajno onemogućavanje pristupa tim institucijama jednoj manjinskoj skupini znači opasno zadiranje u područje ljudskih prava", ističu udruge.

Stoga od saborskih odbora za ravnopravnost spolova te za ljudska prava i prava nacionalnih manjina zahtijevaju da zauzmu jasan stav vezano za ovo pitanje kao pitanje ljudskih prava, te predlože Hrvatskom saboru da odmah uputi Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti raspisivanja referenduma.

Najavljuju da će svoje zahtjeve u tom smislu u utorak, 5. studenoga u 10 sati uručiti predstavnicima tih saborskih odbora.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene