Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Referendum o definiciji braka

'U ime obitelji' pisali DIP-u: Žele da njihovi članovi sjede u odborima na referendumu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članovi inicijative 'U ime obitelji' žele da njihovi članovi sjede u odborima na skorašnjem referendumu o ustavnoj definiciji braka.

Građanska inicijativa "U ime obitelji" izvijestila je danas da je Državnom izbornom povjerenstvu (DIP), kao tijelu koje je uz Ustavni sud nadležno za provedbu prvog referenduma koji su zatražili građani, uputila prijedlog za imenovanje svojih članova u odbore za provedbu glasovanja na državnom referendumu.

Pročitajte i ovo Đorđe Gardašević, ustavni stručnjak Sporna odluka Ne stišavaju se reakcije na Ustavni sud: Stručnjak objasnio u čemu je problem Predsjednik Zoran Milanović Predsjednik izlazi na izbore Predsjednik Ustavnog suda o kandidaturi Zorana Milanovića: "Izjasnit ćemo se..."

"Pod uvjetom da Hrvatski sabor donese Odluku o raspisivanju državnog referenduma potrebno je prethodno poduzeti sve prikladne mjere kako bi se osigurala zakonitost i tajnost glasovanja te kako bi se spriječile sve eventualne nepravilnosti koje bi se mogle pojaviti tijekom glasovanja ili zbrajanja glasova", stoji u prijedlogu koji je DIP-u uputio koordinator pravnog tima Inicijative Krešimir Planinić.

Inicijativa podsjeća da je Ustavni sud 28. listopada upozorio kako je ovaj referendum presedan, kako za buduću parlamentarnu praksu, tako i za izravno ostvarenje neposredne demokracije u Hrvatskoj.

>> Pismo jedne majke oko referenduma postala HIT na internetu

"S obzirom na to da Hrvatska ne poznaje ovakvu referendumsku praksu, Inicijativa predlaže listu svojih potencijalnih članova Odbora za provedbu glasovanja, s koje će liste Povjerenstvo za provedbu državnog referenduma u gradu i općini morati izabrati najmanje jednog člana za svaki pojedini odbor", navodi Inicijativa.

Ističe da ti odbori imaju izuzetno važnu ulogu prilikom provedbe referenduma, budući da nadziru sam proces glasovanja te prvi zbrajaju glasove i prikupljene podatke šalju Povjerenstvima, odnosno izravno provode glasovanje na biračkim mjestima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene