Azilant koji je u rujnu u tramvaju usmrtio čovjeka, i nakon toga pobjegao u Italiju, bit će izručen Hrvatskoj. O njemu i životu drugih migranata u Hrvatskoj željeli smo razgovarati s udrugama koje im pomažu, ali odgovor je stigao samo od jedne.

Galerija Tramvaj broj 6 +0 Tramvaj

Pakistanac koji je osumnjičen za ubojstvo 52-godišnjaka u tramvaju prije tri godine je ilegalno, ulazeći u Hrvatsku, pod vlakom izgubio nogu. Zašto mladić koji je ipak dobio priliku za novi život i azil u Hrvatskoj nosi sa sobom kuhinjski nož? Kako da mladićima sličnih sudbina pomognemo?

Po odgovore na ta pitanja reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Golja otišla je udrugama koje rade s migrantima, koje su radile i s osumnjičenim mladićem. Odgovor je došao samo od Centra za mirovne studije.

Zoran Milanović održao je konferenciju za medije nakon sjednice Vijeća za obranu - 1 Milanović izjavom naljutio Austrijance: Hrvatski veleposlanik zbog svega pozvan na razgovor

"Kako se ovdje radi o kaznenom djelu koje nije u domeni našeg rada, jedino što možemo reći na ovu temu je da kao mirovna organizacija osuđujemo svako nasilje i smatramo da ga treba sankcionirati sukladno zakonima Republike Hrvatske. Uhićena osoba je sudjelovala u nekim našim aktivnostima proteklih godina, a o samom kaznenom djelu, osim iz medijskih napisa, nemamo nikakvih informacija ni saznanja", stoji u odgovoru Centra.

Psihijatri kažu da traumatični događaji mogu dovesti do psihopatologije.

"Kod težih kaznenih djela čak 70 posto ima antisocijalni poremećaj ličnosti. Naša ličnost se formira u adolescenciji, koja završava s nekih 24-25 godinom života. U to vrijeme mi stječemo crte ličnosti kakve ćemo imati cijeli život", rekao je Goran Arbanas, forenzički psihijatar Klinike za psihijatriju Vrapče.

U Zagrebu održan prosvjed protiv epidemioloških mjera - 3 Tko stoji iza sve brojnijih prosvjeda protiv COVID potvrda? Nijedno prosvjedno okupljanje održano zadnjih dana nije bilo prijavljeno

21 godinu, baš kao i osumnjičeni Pakistanac, imaju Afganistanci koji su stigli prije 15 dana i čiji bi dom mogla ostati Hrvatska.

"Ovo nije naša zemlja. Ovo je vaša zemlja, vaša pravila. Ovo nije naša zemlja i ne možemo ovdje ništa. Možemo imati lijep život, ali ne omogućuje nam se. Ne možemo ići u školu. Moram učiti. Kako da naučim govoriti hrvatski? Moram učiti, a ne mogu", rekao je Mustafa.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju