Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kontramjera

Udruge iz BiH traže zabranu uvoza mlijeka iz Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Niz udruga iz Republike Srpske traže od resornog ministarstva Bosne i Hercegovine reakciju na hrvatsku odluku o zabrani steriliziranog mlijeka proizvedenog na području RS.

Udruge koje okupljaju poljoprivrednike i proizvođače mlijeka iz Republike Srpske zatražile su reagiranje vlasti Bosne i Hercegovine na odluku hrvatskog Ministarstva poljoprivrede da zabrani uvoz steriliziranog mlijeka proizvedenog na području RS, a dužnosnici iz tog BH entiteta najavili su kako će idućih dana o tome voditi pregovore u Zagrebu, prenose u ponedjeljak banjalučke "Nezavisne novine".

Ministar poljoprivrede RS Miroslav Milovanović potvrdio je kako će zajedno s s Mirkom Šarovićem, ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, te Jerkom Ivankovićem Lijanovićem, ministrom poljoprivrede Federacije BiH, narednih dana boraviti u Hrvatskoj te zatražiti da se razgovara i o ovom problemu. "Problem je kompleksnije prirode i može poremetiti odnose s Hrvatskom, a mi ćemo učiniti sve sa svoje strane da do toga ne dođe. Mi uvažavamo zakonodavstvo Hrvatske i Europske unije da proizvodi moraju biti određene kvalitete, no izražavamo niz sumnji zbog načina na koji je ovo (zabrana uvoza) rađeno", rekao je Milovanović banjalučkom listu.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

>> Krave umjesto da daju mlijeko, idu u klaonicu

Rješenjem Ministarstva poljoprivrede Hrvatske naloženo je vraćanje ili neškodljivo uništenje pošiljki UHT steriliziranog mlijeka uvezenog s teritorija RS, a pomoćnica entitetskog ministra poljoprivrede Radmila Čojo izjavila je kako je ta odluka neutemeljena i protuzakonita.

Po primitku rješenja iz Hrvatske u Banjoj Luci su proveli analizu hrvatskog pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu i hrvatskog vodiča za mikrobiološke kriterije za hranu na temelju kojih su ta rješenja donesena. "Imajući u vidu da su ova rješenja donesena na temelju pozitivnog nalaza na aerobne mezofilne bakterije koje pravilnikom nisu predviđene kao nedopuštene, a u vodiču su označene kao alternativne, smatram da su rješenja apsolutno neutemeljena i protuzakonita te da pomenuti pravilnik nije prekršen", izjavila je Čojo.

Predsjednik udruge proizvođaća mlijeka u RS Miloš Radojičić zatražio je da tijela vlasti BiH odmah uvedu recipročne mjere i zabrane uvoz mlijeka iz Hrvatske.

Veterinarske vlasti BiH kritiziraju hrvatsku odluku

Predstavnici veterinarskih vlasti Bosne i Hercegovine kritizirali su odluku Republike Hrvatske da ne dopusti uvoz većeg kontingenta mlijeka u tu zemlju, dok su predstavnici poljoprivrednih udruženja zatražili protumjere prema hrvatskim poljoprivrednicima, objavili su ponedjeljak mediji u BiH.

Hrvatske veterinarske službe obustavile su, po navodima medija iz BiH, uvoz mlijeka iz te zemlje s područja Kozarske Dubice na sjeveru BiH pravdajući to strožim kontrolama i nepostojanju certificiranih laboratorija koji bi jamčili kakvoću mlijeka iz BiH. Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba najavio je da će se vlasti BiH očitovati o nastaloj situaciji odbacujući razloge hrvatskih vlasti o pooštravanju uvjeta za izvoz mlijeka.  "Mi smatramo da je takva odluka potpuno neosnovana", rekao je Kalaba.

Predstavnici poljoprivrednih udruženja ocijenili su da hrvatska država očito štiti svoje poljoprivredne proizvođače uvodeći barijere te su od vlasti BiH zatražili uvođenje protumjera. Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Republike Srpske Vladimir Usorac rekao je i kako je dodatni razlog za uvođenje zabrane uvoza mlijeka, mliječnih proizvoda i mesa iz Hrvatske to što je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske u siru iz Hrvatske pronašao bakterije, u mlijeku veće količine vode od dopuštenih, dok su, po njegovim riječima, zabilježeni slučajevi da je meso goveda i svinja zaraženo leukozom, svinjskom kugom i brucelozom.

Vijeće ministara BiH pravilnicima uređuje sustav nadzora prehrambenih proizvoda

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je donijelo pravilnike kojima se uređuje sustav nadzora nad proizvodnjom prehrambenih proizvoda sukladan standardima Europske unije, čime se stvaraju zakonske pretpostavke da ta zemlja preko Hrvatske nastavi izvoziti u EU proizvode biljnog i životinjskog podrijetla.

Kako je priopćeno nakon sjednice Vijeća ministara BiH održane u Sarajevu, to je tijelo donijelo pravilnik o organizaciji službenih kontrola proizvoda životinjskog podrijetla namijenjenih ishrani ljudi i pravilnik o higijeni hrane životinjskog podrijetla.

Donošenjem ovih pravilnika provodi se izjednačavanje pravila organizacije službenih kontrola proizvoda životinjskog podrijetla u BiH, kao i posebnih pravila o higijeni hrane životinjskog podrijetla kojih se moraju pridržavati svi proizvođači sukladno odgovarajućim propisima Europske unije. "Na ovaj se način stvara pravna osnova za izvoz proizvoda životinjskog podrijetla iz Bosne i Hercegovine u zemlje Europske unije", stoji u priopćenju.

Provedba usvojenih pravilnika zadaća je Ureda za veterinarstvo BiH te nadležnih entitetskih i tijela Brčko distrikta.

Vijeće ministara BiH uz to je zadužilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da formira posebnu radnu skupinu koja će izraditi nove prijedloge zakona o hrani, veterinarstvu te o poljoprivredi, prehrani i ruralnom razvitku s ciljem njihova usklađivanja s odgovarajućim direktivama EU-a.  Agencija za sigurnost hrane, Ured za veterinarstvo i Ured za zaštitu zdravlja bilja zaduženi su pripremiti i dostaviti Vijeću ministara BiH na usvajanje pravilnik o mikrobiološkim kriterijima.

Uspostava sustava nadzora kontrole proizvodnje prehrambenih proizvoda u BiH je nužna kako bi tvrtke iz te zemlje od naredne godine mogle izvoziti svoje proizvode u EU.
Temeljem standarda koje propisuje EU, BiH i Hrvatska do sada su postigle dogovor da se izvoz takvih proizvoda obavlja preko dva granična prijelaza - Bijača kod Metkovića na jugu i Gradiška na sjeveru. Ti će prijelazi imati status tzv. BIP-ova (Border Inspection Control).

Sve pošiljke hrane iz BiH namijenjene tržištu EU morat će dobiti posebne potvrde o ispravnosti proizvoda koje bi dodjeljivali laboratoriji u BiH certificirani po standarima koji vrijede u Uniji. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene