Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kako udruge, stranke i vjerske zajednice troše novac poreznih obveznika - odgovor na to pitanje konačno bi trebao postati javna stvar.


U Hrvatskoj djeluje više od 50 tisuća udruga, 141 politička stranka, 52 vjerske zajednice. Među mnogima od njih na godinu se raspodijeli milijardu i pol javnog novca. No, kako ga troše, što dobivaju u donacijama i koja im je imovina - rijetki su do sada transparentno prikazivali.

Vezani članci Bankovne kartice, ilustracija Uskoro novi zakon: DORH, carina, Porezna i policija će vidjeti sve bankovne račune građana i tvrtki? Provjereno - Jedni za druge - 1 Nakon reportaže u Provjerenom: Udruge dobivaju novu priliku, hoće li se jedna lijepa priča ipak nastaviti?

A najveći dio kolača od milijardu i pol lani je otišao Katoličkoj crkvi. Ona ugovorom ima zajamčeno 250 milijuna kuna od države. Više od 114 milijuna kuna dobiva Hrvatski olimpijski odbor. Taj novac dijeli se između brojnih sportskih saveza, od rukometaša, košarkaša, do hrvatske udruge golfa.

>>Za rad udruga u 2013. godini iz proračuna oko 600 milijuna kuna

Situaciju poput nedavne kada je ministar Jovanović prijavio HOO DORH-u zbog netransparentnosti i malverzacija trebao bi spriječiti novi zakon.

'Njemu je osnovna svrha uvesti reda u poslovanje i računovodstvo neporfitnih organizacija kako bi se izbjegli neki slučajevi kojima i danas svjedočimo', rekla je Željka Leljak Gracin iz Platforme 112.

Kako troše dobiveni novac, što posjeduju, ali i od koga primaju donacije uskoro će morati transparetno prikazati udruge, savezi, zaklade, umjetničke organizacije, političke stranke, komore, sindikati, vjerske id ruge organizacije.

60 organizacija okupljenih u Platformi 112 upozorava na povoljniji položaj koji se, kažu, daje vjerskim zajednicama. Oni će morati dostavljati financijsko izvješće samo o novcu koji dobiju od države. Proveli su o tome i istraživanje među građanima.

'83% građana i građanki smatra da bi Crkva trebala objavljivati financijske izvještaje o svim svojim prihodima i rashodima uključujući i milodare', rekla je Nataša Bijelić iz CESI.

Nepoštivanje zakona predviđa i kazne. Od 5 do 500 tisuća kuna platit će oni koji ne budu između ostalog vodili knjige, prikazivali imovinu, donosili i poštivali financijski plan, ili dostavljali izvješće o potrošnji proračunskih sredstava.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju