Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)
Željka Markić, predsjednica udruge U ime obitelji (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Udruga U ime obitelji uputila je dopis predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću te ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, pozivajući ih da "u najkraćem roku osiguraju prekid cenzure koju u Republici Hrvatskoj provodi društvena mreža Facebook".


Iz udruge kažu da im posljednjih dana stižu prigovori "brojnih intelektualaca, uglednika, medija, pravnih osoba i hrvatskih građana" koji na Facebooku pišu da je haška presuda nepravedna i da nije utemeljena na činjenicama te da dodaju da je takva pozicija Vlade i Sabora.

Tvrde da cenzurirane objave ne krše Facebookova pravila poput onih o zabrani govora mržnje, nasilja, golotinje, neovlaštene prodaje, itd.

“Razlog cenzure leži u činjenici da se zadnjih dana preko ove društvene mreže intenzivno iznose povijesno-pravne činjenice o izrazito pozitivnoj ulozi koju su u ratu u BiH odigrali Republika Hrvatska i njezine Oružane snage, Hrvatska Republika Herceg-Bosna i Hrvatsko vijeće obrane, a onda i general-pukovnik Slobodan Praljak kao načelnik Glavnog stožera HVO-a”, kaže se u dopisu udruge U ime obitelji. 

Iz te udruge poručuju da "brisanjem objava hrvatskih građana koji se ne slažu s presudom i izražavaju vjeru u nevinost generala Praljka i ostalih članova “šestorke” Facebook krši hrvatske zakone i Ustav, koji u članku 38. zabranjuje cenzuru, a jamči slobodu mišljenja i izražavanja misli".

Upozorili su i da ista cenzura u još većoj mjeri pogađa i Hrvate u Bosni i Hercegovini. 

Vezani članci Predsjednica Foruma žena SDP-a Maja Sporiš (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Forum žena SDP-a: ''Željka Markić zagazila na teren na kojem su počivali zasadi nacizma'' Željka Markić (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Udruga U ime obitelji: ''USKOK četiri godine vodi politički proces na račun građana''

Očekujemo od vas da hitno zatražite od Facebooka da poštuje hrvatske zakone pod kojima posluje u Hrvatskoj i prekine cenzuru, koja je posljedica ili lažnih prijava ili politizacije Facebooka”, zaključuje se u dopisu udruge U ime obitelji.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju