Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastali se s Vukčevićem

Udruga 'Vukovar 1991' u Beogradu: 'Očekujemo procese'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici udruge pravnika 'Vukovar 1991' u Beogradu su nakon sastanka sa srbijanskim tužiteljem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem, izrazili očekivanje da će Srbija započeti s procesuiranjem osumnjičenih za ratne zločine protiv civila i ratnih zarobljenika u srbijanskim logorima Begejcima, Stajićevu, Srijemskoj Mitrovici, Nišu i Beogradu.

Hrvatsko državno odvjetništvo sredinom listopada ustupilo je srbijanskome tužiteljstvu za ratne zločine optužnicu protiv generala Aleksandra Vasiljevića (73) i potpukovnika Miroslava Živanovića (62) zbog ratnog zločina protiv civila i ratnih zarobljenika u tim logorima.

Predsjednik udruge 'Vukovar 1991' Zoran Šangut izjavio je novinarima ispred beogradskog posebnog suda nakon sastanka sa Vukčevićem kako su razgovarali o kaznenoj prijavi koju je ta udruga podnijela srbijanskom državnom odvjetništvu 22. svibnja 2008. za ratne zločine u navedenim logorima, te da udruga očekuje da se Srbija suoči s tim ratnim zločinom i da javnost bude upoznata s onim što se dogodilo.

Šangut je ustvrdio kako srbijanski predsjednik Boris Tadić 'o tome šuti sve ove godine' te da udruga, u političkom smislu, prije svega očekuje da on osudi te zločine i da na taj način politika 'da vjetar u leđa' državnome odvjetništvu i i državnom odvjetniku Vukčeviću da se ratni zločini, bez obzira tko ih je i u čije ime počinio, moraju procesuirati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna I oni su branili Vukovar Branitelj koji se u ratu borio protiv vlastitog brata Slika nije dostupna Curica u plavoj jaknici 'U koloni bi trebali biti branitelji, oni su stvorili fotelje političarima'

Očekuje suradnju Hrvatske i Srbije

Udruga, kako je rekao, očekuje suradnju između državnih odvjetništava Hrvatske i Srbije u procesuiranju svih ratnih zločina te izrazio nadu da se politika neće miješati u ta pitanja i da će biti procesuirani, kako u Hrvatskoj, tako i u Srbiji, svi koji su činili ratne zločine. Dodao je kako je državni odvjetnik Vukčević dobio tekst jedne naredbe iz koje se vidi da je Aleksandar Vasiljević, zapovjednik 'Uprave sigurnosti', ili u Hrvatskoj poznatog KOS-a, naredio osnivanje logora u Srbiji i u Hrvatskoj.

Dodao je kako vjeruje da će se uskoro otvoriti i pokrenuti istraga, s obzirom da je glavni hrvatski državni odvjetnik Mladen Bajić dostavio optužnicu, kao i da će ona biti spojena s kaznenom prijavom koju je podnijela udruga 'Vukovar 1991' i da će biti procesuirana. Podsjetio je kako je to ratni zločin koji se dogodio prije 20 godina, a da zbog toga nitko nije ni pritvoren ni zatvoren niti se u Srbiji vodi ikakav postupak.

Optužnice protiv Vasiljevića i Živanovića podignute još u travnju

Optužnicu protiv Vasiljevića i Živanovića podiglo je u travnju ove godine osječko županijsko državno odvjetništvo. Vasiljevića se po zapovjednoj odgovornosti tereti kao načelnika 'Uprave sigurnosti Saveznog sekretarijata za narodnu obranu' zbog osnivanja logora u Srbiji u kojima su od početka listopada 1991. do svibnja 1992. ubijani i mučeni civili i ratni zarobljenici dovedeni s područja Osijeka, Vukovara, Karlovca, Stare Gradiške, Slunja i drugih mjesta u Hrvatskoj. Po optužnici, u srbijanskim logorima ubijeno je 19 zatočenika, većem broju nanesene su teške ozljede s trajnim fizičkim i psihičkim posljedicama, a više žena sustavno je silovano i seksualno zlostavljano.

Živanovića se tereti kao zapovjednika i osnivača logora na napuštenome poljoprivrednom imanju u blizini Begejaca i na napuštenoj stočnoj farmi u blizini Stajićeva, u kojima je ubijeno pet zatočenika.(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene