Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ne znaju koliko kilogram ima grama'

Udruga nastavnika: Stvarni problemi su škole bez krede i papira

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Škole bez krede i papira, a učenici od kuće donose sapun i ubruse. Udruga nastavnika upozorila je na stvarne probleme u školstvu koji se, kažu, prikrivaju raspravama o zdravstvenom odgoju.

Pozvali su na dogovor Ministarstvo obrazovanja i Crkvu. Ministru Jovanoviću zamjeraju što dopušta propadanje odgojno-obrazovnog sustava. Suprotstavljanje stavova oko zdravstvenog odgoja broji već peti mjesec. Udruga nastavnika smatra da se na taj način bitni problemi koji muče hrvatsko školstvo, bacaju u drugi plan.

Pročitajte i ovo Svijeće i cvijeće za poginule u pucanjavi u školi Poznat motiv Otkriveno zašto je 12-godišnjak u Finskoj pucao na djecu iz razreda Ilustracija Izrazio žaljenje zbog incidenta Otac učenice koji je šakom udario profesora pušten je na slobodu

'Nedostatak sredstava za hrvatske škole, pod odmorom se moraju prenositi stolice iz razreda u razred, učitelji moraju donositi papir za printanje od kuće, najslabiji rezultati hrvatskih učenika na međunarodnim testovima iz matematike, hrvatski gimnazijalci ne znaju koliko kilogram ima grama i što znači 'črljeni'', kažu iz Udruge.

Pokazala je to državna matura koja je prošla s tankom trojkom. Iako imamo zlatnih primjera i medalja s natjecanja, titula 'zemlja znanja' postaje upitna jer zaostajemo u matematici i drugim prirodnim znanostima.

>>
Ova škola zna kako iskoristiti sate praktične nastave!

No, zaostajemo i u osnovnim školskim uvjetima. Posljednje tri godine učvrstio se trend smanjenja sredstava za pokrivanje materijalnih troškova. I za ovu godinu, smanjena su za stotinjak milijuna kuna. 'Od 2010., kada smo imali nešto više od 19 000 i za materijalne troškove, došli smo na nešto više od 11 000 za 2012.', rekao je Stjepan Sokol, ravnatelj Osnovne škole Vijenac.

Štednja je na svakom koraku, a nerijetko u nabavi opreme pomažu i roditelji. U Srednjoj školi Otočac, stanje je bolje, ali kriza se osjeti. 'Neki računi se ne plaćaju redovno. Neke situacije su manje moguće ostvariti, kao stručno usavršavanje nastavnika, u mjeri u kojoj je potrebno', rekao je ravnatelj Dino Sekula.

Iz Ministarstva slikovit odgovor. Dolaskom nove vlasti, odgojno-obrazovni sustav izgledao je kao kuća čiji krov prokišnjava, temelji su nagriženi, a u njoj se više ne može živjeti. U život bi je trebao vratiti projekt javno-privatnog partnerstva: 'Projekt JPP-a, koji starta u 2013. godini, odnosi se na 328 projekata izgradnje, dogradnje, rekonstrukcije i opremanja OŠ i SŠ, ukupne vrijednosti oko 6,2 milijarde kuna. To znači da Državni proračun jamči dodatna sredstva u razdoblju narednih 25 godina kako bi se poboljšali prostornih i materijalni uvjeti u školama'.

Smanjene plaće profesora, manjak stručnog usavršavanja, prepirke oko zdravstvenog odgoja, nesređene škole, rupe u znanju. Problem do problema. Pitanje je samo koji će se početi rješavati prvi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene