Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaju vlastitu proizvodnju

Ova škola zna kako iskoristiti sate praktične nastave!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Petrinjski srednjoškolci ozbiljno su prihvatili svoje sate praktične nastave. Uz to što uče o novim tehnologijama i proizvodnim procesima, oni svojim proizvodima zarađuju za novu opremu i svoje usavršavanje.

Poslije teorije, na redu je praksa. Umjesto u tvornicama, učenici praktičan dio nastave odrađuju u vlastitim proizvodnim pogonima. 'Sav taj proces i sve vezano za to, analize hrane i tako to, sve mi je zanimljivo', kaže učenica Monika Čolić.

Pročitajte i ovo Uhićen Darinko Dumbović - 1 Javna nabava Poduzetnik priznao kako su se sređivali poslovi za Dumbovićeva sina Darka: Dobio uvjetnu kaznu Ilustracija, učenici Objavilo ministarstvo Poznato kada počinju upisi u srednje škole: Ovo su važni rokovi, ima i promjena u gimnazijama

Pod budnim okom profesora, srednjoškolci postaju pravi majstori. Lepeza njihovih proizvoda uistinu je velika. Sirom su osvojili kupce. 'Mislim da su zadovoljni, jer je sir stvarno odličan', kaže učenica Ana Krezić. 'Inače ga prešamo oko 24 sata i sutradan ide pakiranje, vaganje i onda ide u prodaju', kaže Monika.

>> Doznajte što se djecu zapravo uči na satu zdravstvenog odgoja!

Proizvodna priča počela je prije pet godina. 'Namjera je bila da se što prije strukovne škole opreme s određenom opremom koja će učenicima nastavu učiniti interesantnijom', kaže profesor Ivo Jelečević. Uz vlastita sredstva na početku, novac je stigao i iz europskih fondova. 'Sav novac za opremanje i za nastavu na suvremen način možemo naći samo kroz projekte i javljanjem i pisanjem projekata', kaže Ante Balen, ravnatelj Strukovne škole Petrinja.

Novac dolazi prodajom proizvoda. 'Tim novcem potpuno pokrivamo čitav ciklus proizvodnje, uspijevamo nabavljati i novu opremu i ulaziti u nove tehnologije', kaže Balen. 'Nećemo na ovome stati, i dalje ćemo uz inicijativu i entuzijazam i naše marljive učenike uspjeti još neke proizvode proizvesti', kaže Jelečević. Ovakva predanost svih pravi je primjer koji bi i druge škole trebale slijediti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene