Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon što su jučer u znak potpore izašli na ceste predstavnici dalmatinskih poljoprivrednika danas se povlače kućama. 'Malo nas je, ljudi moraju ići traktorima na polje, a koliko smo mogli toliko smo podržali', kaže Ivan Putnik predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Dalmacije.


Kaže kako je njihova odluka dijelom rezultat priopćenja Hrvatskog saveza udruga proizvođaća mlijeka, a dijelom toga što misli kako su dobili ono što su mogli dobiti.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Samozvani vođe seljaka lažima potpiruju situaciju, prosvjeda se ne bojim!' Slika nije dostupna 'Linić nam je dao do znanja da možemo svi pomrijeti, ali novac dobiti nećemo'

'Trebalo je izaći na ceste, jer drugačije nikakvog novca ne bi bilo. No mi tu, u ovako malom broju, ništa ne možemo postići. Svoju podršku slavonskim seljacima smo dali, ali mislim da je sada vrijeme da se vratimo na posao. Što se tiče Slavonije bojim se ako popusti Vlada da će im onda otkupljivači nerealno sniziti cijenu otkupa žitarica. Mislim da je to ono za što se sada trebaju boriti, da im cijene otkupa porastu. Ništa ti ne znače poticaji ako proizvod prodaš ispod cijene. Neka okrenu silose ako treba', objašnjava Putnik.

Mljekari podržavaju prosvjede

Podržavamo prosvjede poljoprivrednika, no smatramo da bi u ovom teškom trenutku trebalo naći mogućnosti za kompromis koji je bolji od bilo kakvom ultimatuma kad je već dosta postignuto u pregovorima, istaknuo je na konferenciji za novinare u Gudovcu pokraj Bjelovara predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Igor Rešetar.

Kazao je kako bi u ovako teškoj situaciji trebalo pregovore privesti kraju i naći dobru volju s obje strane, i prosvjednika i Ministarstva poljoprivrede jer je očito da država ne može ponuditi više, a ipak je u proračunu za poljoprivredu osigurano 3 milijarde kuna.

'Potrebne su hladne glave'

Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka priopćio je, vezano za prosvjede poljoprivrednika, kako razumije sve demokratske načine iskazivanja i ukazivanja na probleme u poljoprivredi, no pozvao je ‘sve da prihvate kompromisno rješenje Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja o isplati poticaja, sukladno dogovorima od 26. veljače 2010. godine’.

‘U vezi s dosadašnjim razvojem događaja u poljoprivredi, vezano za prosvjede koji su se dogodili mimo znanja i inicijative Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka’ udruga mljekara u priopćenju navodi kako ‘razumije sve demokratske načine iskazivanja i ukazivanja na probleme u poljoprivredi’. ‘Smatramo da su nam u ovome trenutku potrebne hladne glave za rješavanje problema kao i maksimum u razumijevanja na svim stranama’.

>> Seljaci dijele zaštitne maske, spremni za desant na Zagreb

‘S puno razumijevanja i saznanja o situaciji u kojoj se nalazi poljoprivreda i uvažavanje napora svih institucija u Hrvatskoj da pomogne u prevladavanju problema, Savez se nada i poziva sve da prihvate kompromisno rješenje Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja o isplati poticaja sukladno dogovorima od 26. veljače 2010. godine’, ističe se u priopćenju HSUPM-a. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju