Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog konverzije kredita

TRAŽE UKIDANJE HYPA Udruga Franak blokirala dvije poslovnice RBA i Hypo banke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nepravilnosti i nezakonitosti u konverziji kredita u švicarskim francima, povod su prosvjeda udruge Franak, koji je zakazan za subotu ujutro nešto prije 9 sati.

Tridesetak članova udruge Franak u subotu je blokiralo rad poslovnice Raiffeisenbank (RBA) u Jurišićevoj ulici u zagrebu i poslovnice Hypo-Alpe-Adria-Bank (HAAB) na Trgu bana Jelačića, a koordinator udruge Franak Goran Aleksić je rekao kako je vrijeme da Hrvatska narodna banka počne razmišljati o ukidanju odobrenja za rad HAAB-u.

Pročitajte i ovo PR Oglas Učinite jednostavno poslovanje mogućim PR Oglas Učinite sve želje mogućima uz lakoću RBA digitalnog bankarstva

Udurga Franak je blokirala poslovnice ističući da su da su pri konverziji kredita u švicarskim francima banke napravile brojne nezakonitosti. Poslovnice RBA i HAAB-a paralizirane su na isti način kao i poslovnica Sberbank prije nekoliko dana, tako da su članovi udruge Franak, klijenti tih banaka, uplaćivali male iznose na svoje račune, postavljali pitanja o konverziji i slično. Banke će biti paralizirane nekoliko sati.

Aleksić je kazao da ovdašnje banke već deset godina bezobrazno i nemoralno krše hrvatske zakone, a da u kršenju zakona o konverziji prednjače upravo RBA, HAAB i Sberbank.

'Hypo Banka ostaje najgora od svih'

"RBA i Sberbank najavili su da će neke stvari poboljšati dok Hypo Banka ostaje najgora od svih i ona je jedina banka koja i dalje ne pristaje na izbacivanje dijela aneksa, koji kaže da će u slučaju ako se zakoni na Ustavnom sudu proglase neustavnim, aneks u tom slučaju postati ništetan. Hypo banka jedina ne pristaje izbaciti to iz aneksa. Stoga je krajnje vrijeme da HNB, nakon supervizije, počne razmišljati o ukidanju odobrenja za rad te banke, što je po Zakonu o kreditnim institucijama itekako moguće," rekao je Aleksić.

Iva Tadić, klijentica RBA, rekla je da je nakon mnogobrojnih prigovora klijenata i pritužbi Hrvatskoj narodnoj banci, RBA u petak pristala napraviti ponovni izračun konverzije kredita i dužnicima priznati status klijenta.

Visoke kamate iz prvog izračuna konverzije, navela je Tadić, trebale bi po najavi Banke biti izjednačene s onima kredita u eurima podignutim u istom razdoblju.

"Iako je to dobra vijest za nas, moramo podsjetiti da je to ishođeno našim naporima, a ne spremnošću banke da svojim klijentima pruži fer šansu i ne natjera ih na prosjački štap. No, ono što je najvažnije i zbog čega smo se danas okupili je činjenica da RBA još uvijek krši zakon jer i dalje odbija provesti konverziju za otkazane a neotplaćene kredite, što po Zakonu o potrošačkom kreditiranju mora učiniti. RBA još krši zakon i neobjavljivanjem povijesne odluke o promjenama kamata," istaknula je Iva Tadić.

Tijekom prosvjeda Franka HAAB najavio nove anekse ugovora za CHF kredite

Hypo-Alpe-Adria-Bank (HAAB) u subotu je tijekom prosvjeda udruge Franak izvijestila da je konverziju CHF kredita u eurske do sada potpisalo 80 posto njezinih klijenata, no da konačni tekst novih aneksa tih ugovora još usuglašava te će oni naknadno biti poslani klijentima.

HAAB je izvijestio da je među prvima svojim klijentima slao informacije i izračune vezane uz konverziju kredita u švicarskim francima, a konverziju je dosad potpisalo 80 posto klijenata. Tu su informaciju, u pisanom obliku, dobili prosvjednici iz Udruge Franak koji su u subotu blokirali poslovnicu Hypo banke na Trgu bana Jelačića.

U tom priopćenju stoji kako se konačni tekst aneksa vezanog uz kredite u švicarcima još usaglašava te kako će biti sukladan zakonu. Ističe se kako će novi aneksi naknadno biti poslani klijentima te da oni niti na koji način neće biti stavljeni u nepovoljniji položaj. Rok za prihvat konverzije, navodi se, 30 je dana od zaprimanja prijedloga konverzije. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene