Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Problem 'švicarca'

Ministarstvo financija: Aneksi ugovora o konverziji švicarca u euro su protuzakoniti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo financija i dalje smatra kako su aneksi ugovora o konverziji švicarca u euro protuzakoniti. Sljedećih dana u planu je sastanak s HNB-om i mogući nadzor svih banaka.

Bankama je u subotu u ponoć istekao rok za dostavu novih ugovora i sada će završnu riječ imati Središnja banka. Ona može banke koje su slale sporne anekse kazniti i s do 200 000 kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Analiza Mislava Bage Što za dužnike u 'švicarcima' znači presuda Vrhovnog suda? Slika nije dostupna Ne kroz kamatnu stopu Udruzi Franak neprihvatljivo rješenje za pomoć u borbi s podivljalim 'švicarcem'

Ako vam odgovara, prihvatite konverziju, ali nikako ne potpisujte sporne anekse - poruka je to članovima iz vodstva Udruge Franak.

'Sad se samo prihvaća izračun konverzije, sad se ne potpisuje aneks, kad dođe vrijeme za potpisivanje aneksa, mi ćemo izdati jedno priopćenje gdje ćemo sve detaljno objasniti. Moramo to proučiti, moramo to stručno napisati, ne možemo preko noći, preko koljena, to se mora izanalizirati i napisati stručno', kazao je Goran Aleksić iz Udruge Franak.

Udruga Franak se žali: Banke šalju potencijalno nezakonite anekse konverzije kredita u 'švicarcima'

Bankama je rok za slanje konvertiranih izračuna kredita iz švicaraca u eure istekao u subotu u ponoć. Sporna je, međutim, klauzula, koju je dio banaka stavio u aneks ugovora, a prema kojoj se konverzija poništava ako Ustavni sud sruši zakon.

'Zakonom nije dopušteno takvu odredbu stavljati u aneks, zakonom se ne smije ništa stavljati u aneks osim onoga što je zakonom propisano', objašnjava Aleksić.

Još prošli tjedan bankama je oštro zaprijetio ministar Lalovac, a ovaj tjedan, zajedno s kolegama, ide i korak dalje. Završnu riječ u ovom slučaju imat će Hrvatska narodna banka, koja poslovnim bankama može izreći kazne u iznosu od 80 do 200 tisuća kuna. Kako doznajemo, sutra će se sastati ministar Lalovac, i guverner Vujčić, a nakon tog sastanka, puno bi toga trebalo biti jasnije.

Kako god taj sastanak završio, stručnjaci smatraju da čak i ako dođe do pada zakona na Ustavnom sudu, najvjerojatnije banke neće vraćati situaciju na staro i potraživati razliku konverzije kod klijenata, nego će tužiti državu.

'Oni koji vide da im se isplati ta konverzija, jer nekima se ne isplati, oni koji vide da im se to isplati neka ju svakako naprave, jer su u boljoj poziciji nego da ne znaju što će sutra biti sa švicarskim frankom, kad se opusti taj fiksirani tečaj i kad ih država više u tom smislu ne štiti', smatra financijski savjetnik, Vjeko Petretić.

Svih osam poslovnih banaka odgovorilo nam je da su poslale preračunate kredite svojim klijentima. No, pod kojim točno uvjetima, pokazat će se u idućih nekoliko dana.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene