Ministar zdravstva Vili Beroš
Ministar zdravstva Vili Beroš Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Iz Hrvatske udruge bolničkih liječnika komentirali snimku Vilija Beroša. U krajnje neugodnom, za dvoje visokih intelektualaca neprimjerenom i na trenutke ponižavajućem razgovoru, čule su se prijetnje, prikrivene ucjene i nadvikivanja.


Hrvatska udruga bolničkih liječnika, HUBOL, ustvrdila je da politika drži sve konce u svojim rukama, pa ako je možda i postojala iluzija da nije tako, uvjerili da smo da smo bili u teškoj zabludi, osobito kada je riječ o upravljačkim pozicijama u javnom sektoru, zdravstvu pogotovo.

Vezani članci Klinika Fran Mihaljević (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) Samoubojstvo liječnice potreslo Kliniku za infektivne bolesti, šefica HUBOL-a o pritisku na zdravstvene djelatnike: "Očekuje se da na poslu budete kao robot" Vili Beroš Mladić ministru Berošu slao prijeteće poruke, podignuta optužnica protiv njega

HUBOL je u utorak navečer uputio priopćenje u kojemu stoji kako smo "na veliku žalost i sramotu svih djelatnika KBC Sestre milosrdnice, mogli čuti prijeizborni politički razgovor između aktualnoga i tadašnjega ministra zdravstva i predstojnice Zavoda za radiologiju
KBC-a Sestre milosrdnice, kandidatkinje u tadašnjem natječaju za ravnatelja/icu".

Istaknuto je kako su se "u krajnje neugodnom, za dvoje visokih intelektualaca neprimjerenom i na trenutke ponižavajućem razgovoru, čule prijetnje, prikrivene ucjene, nadvikivanja... kao u jeftinom, trećerazrednom filmu".

HUBOL smatra da bi u nekim drugim, uređenim, zemljama u kojima se poštuju visoki etički standardi, ovakav sadržaj i način komunikacije bio javno osuđen, a akteri(ca) sramotnoga dijaloga ucjene i prijetnji udaljena iz svih bitnih javnih i ostalih društvenih funkcija. "I time bismo dosegnuli tek civilizacijski minimum suvremenoga društva", istaknuto je.

Iz udruge su ustvrdili da se neodgodivo treba promijeniti način kadroviranja u javnom zdravstvu, da izbor ravnatelja jednog KBC-a ne može i ne smije biti predmet političkih prepucavanja, ucjena i prijetnji.

Izbori ravnatelja zdravstvenih ustanova moraju biti transparentni i temeljeni na stručnim i organizacijskim sposobnostima kandidata, u cijelosti i isključivo bez utjecaja političkoga kadroviranja. Kad dođemo do te razine, uvjereni smo da će zdravstveni sustav konačno biti uspješno reformiran, a do tada teško, zaključio je HUBOL.