Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokrenuta nacionalna kampanja

Nastavlja se borba protiv mrežnog nasilja nad ženama: "Gotovo 77 posto žena i djevojčica je uznemiravano"

Aktualno Galerija Kampanja protiv nasilja nad ženama - 1 Kampanja protiv nasilja nad ženama - 1 Foto: DNEVNIK.hr Kampanja protiv nasilja nad ženama - 2 Kampanja protiv nasilja nad ženama - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kampanja protiv nasilja nad ženama - 3 Kampanja protiv nasilja nad ženama - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kampanja protiv nasilja nad ženama - 4 Galerija 1/4 >>
Udruga B.a.B.e. i Vijeće za elektroničke medije nastavljaju s borbom protiv internetskog nasilja nad ženama.

Udruga B.a.B.e. i Vijeće za elektroničke medije predstavili su spotove na temu internetskog uhođenja i uznemiravanja. Početak je to nacionalne kampanje kojoj je cilj upozoriti na sveprisutnost internetskog nasilja nad ženama i potaknuti žrtve da prijave ovu vrstu zlostavljanja. 

Videospotovi će se emitirati tijekom ožujka na svim nacionalnim i lokalnim televizijama, bilbordi će biti postavljeni u petnaest gradova diljem Hrvatske, kazala je Leonarda Novoselić, voditeljica projekta ''Surf and Sound'' iz Udruge B.a.B.e.

Dodala je da je cilj predstojeće kampanje ukazati na sveprisutnost različitih oblika rodno uvjetovanog online nasilja te potaknuti na proaktivan stav u reagiranju na ovaj društveni problem.

Odvjetnica i vanjska suradnica udruge B.a.B.e. Ines Bojić istaknula je da je projekt borbe protiv rodno uvjetovanog online nasilja startao u ožujku 2021 i da je ostvario značajnu ulogu u pomoći žrtvama, a naročito preko pokrenute platforme Neon (Ne!Online nasilju).

"Do sada je 350.000 korisnica dobilo pravno ili psihološko savjetovanje u udruzi B.a.B.e.", rekla je.

Pročitajte i ovo Sabor - 4 Desnica nije zabrinuta Brojne reakcije na koaliciju ljevice i centra: "Vidjeli smo koji su im dometi"

Kazala je da je najzastupljeniji oblik takvog nasilja zloupotreba snimki seksualno eksplicitnog sadržaja koja čini ukupno čak 26 posto slučajeva u kojima su se susreli u savjetovalištu Udruge B.aB.e, no slijedi tzv. internetsko uhođenje, nametljivo ponašanje, internetsko spolno uznemiravanje i prijetnja koja je zabilježena u 14 posto prijavljenih slučajeva.

"Projekt 'Surf and Sound' sada je ušao u drugu fazu i dosad je u Udruzi B.a.B.e uslugu – pravnu ili psihološkog savjetovanja primilo oko 350 korisnica", kazala je Bojić.

Zabilježeno mnogo seksističkih izjava političara

Agencija za elektroničke medije (AEM) ocijenila je višegodišnju suradnju s Udrugom B.a.B.e iznimno uspješnom, a projekt ''Surf and Sound'' jednim od najboljih partnerskih projekata AEM-a dosad.

Voditeljica AEM-ova projekta ''Žene i mediji'' Anita Malenica istaknula je da je internetsko nasilje prema ženama globalni fenomen koji se očituje u brojnim specifičnim oblicima i koji na poseban način i disproporcionalno pogađa žene i stvara ozbiljne posljedice na žrtve.

''Videospotovima želimo potaknuti proaktivan stav u borbi s ovim društvenim problemom. Sve ovo ne bi bilo moguće bez snažne podrške medija koji su u cilju javnog interesa pristali spotove emitirati bez naknade i koji odazivom pokazali da su svjesni svoje uloge u društvu'', kazala je Malenica.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić ocijenila je kako je rodno uvjetovano nasilje veliki društveni problem koji je posljednjih godina prepoznat i globalno, a posebno i na razini EU. Osvrnula se i na opasnosti rodno uvjetovanog online nasila u predstojećim izbornim kampanjama dodavši da su novinarke i političarke najčešće žrtve.

''Bježimo i jako puno seksističkih izjava političara i drugih javnih osoba. Dosta smo radili s lokalnim političarkama koje nakon jednog ili dva mandata odustaju od daljnih kandidatura jer su često suočene s izmišljenim, posebice seksualnim aferama'', kazala je Ljubičić.

"Gotovo 77 posto žena i djevojčica izjavilo je da je preko interneta bilo uznemiravano, a oko 70 posto da su bile uhođene. I svaka od njih je u stvarnom životu doživjela barem jedan oblik zlostavljanja", dodala je.

Pročitajte i ovo Donald Trump Izbori u SAD-u Donald Trump će biti kandidat republikanaca: Nikki Haley odustala od utrke za Bijelu kuću

No, pohvalila je promjene u hrvatskom zakonodavstvu.

''Drago mi je da je Vlada 2021. prepoznala problem i uvela novo kazneno djelo za tzv. osvetničku pornografiju. Dalje trebamo ići sa sudskom praksom i promjenom društvene svijesti'', kazala je Ljubičić.

Anita Prusina iz Ministarstva pravosuđa kazala je kako je od primjene tog zakona dosad doneseno 16 pravomoćnih presuda zbog zlouporabe snimke spolno eksplicitnog sadržaja ili ''revenge porna''.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene