Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi plan Ministarstva

Učiteljice više neće predavati tjelesni u nižim razredima: Škole zapošljavaju 1500 kineziologa

Sat tjelesnog odgoja (Foto: Dnevnik.hr)
Sat tjelesnog odgoja (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Prema planu Ministarstva znanosti i obrazovanja, učiteljice razredne nastave bit će oslobođene obveze održavanja nastave tjelesne i zdravstvene kulture. Umjesto njih u planu je da učenicima od prvog do četvrtog razreda osnovne škole tjelesni drže magistri kineziologije.

Učiteljice razredne nastave bit će oslobođene obveze održavanja nastave tjelesne i zdravstvene kulture, a umjesto njih će učenicima od prvog do četvrtog razreda osnovne škole tjelesni držati magistri kineziologije, stoji u novom planu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Za tu bi potrebu u iduće četiri godine u školama trebalo zaposliti oko 1500 kineziologa. Od ove jeseni, kada je predviđeno da eksperimentalni program cjelodnevne škole krene u 50-ak škola odabranih javnim pozivom, u njima bi trebalo zaposliti prvih 50-ak kineziologa.

Puni kapacitet očekuje se u školskoj godini 2027./28., kada bi sve škole trebale prijeći u jednu smjenu i prihvatiti koncept cjelodnevne škole, izvijestio je Jutarnji list.

Pročitajte i ovo Pretilost, ilustracija (Foto: Getty Images) UNIŠTIO NAS LOCKDOWN? Ljestvica o pretilosti i smrtnosti od raka pokazuje šokantne podatke za Hrvatsku

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Panel o pretilosti djece Sve veći problem među djecom: Šokantne brojke koliko je osmogodišnjaka prekomjerno teško

Intencija je s jedne strane rasteretiti učiteljice razredne nastave, od kojih se očekuje da preuzmu rad na drugim programima u okviru cjelodnevne škole, koja podrazumijeva rad škola do popodnevnih sati. Na taj način učiteljice ne bi gubile normu.

S druge strane, razlog prepuštanja TZK-a kineziolozima u projektu cjelodnevne škole jest i prevencija pretilosti djece, s obzirom na podatak da su Hrvati među najdebljim nacijama u EU.

Kineziolozi se godinama zalažu za veću satnicu tjelesnog u školama, a po informacijama koje smo dobili u planu je povećati satnicu tjelesnog u četvrtom razredu osnovne škole s dva na tri školska sata tjedno. Time bi se satnica iz tog predmeta izjednačila u sva četiri razreda razredne nastave, piše Jutarnji list.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene