Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U proteklih dvadeset godina, kažnjeno je samo nekoliko zlostavljača životinja.


''Zatukao kujicu motikom jer nije dovoljno glasno lajala!'' -
Ovo je je dan od najbizarnijih razloga za ubojstvo životinje. Isti je razlog koristio u obrani građanin sa zagrebačke Peščenice. On je jedan od rijetkih koji su zbog mučenja i zlostavljanja životinja otišli na robiju.

Vezani članci Provjereno: Tomislav Miočević Polio se benzinom i prijetio da će se zapaliti: S poznatim poduzetnikom bori se za vlastitu djedovinu, a ima dokaze da pripada njemu Ilustracija Što kada kći kaže da se ne osjeća kao djevojčica? "15 godina ja sam živjela s mišlju da imam kćer. Međutim, on to nije"

>> Facebook grupa traži javnu objavu imena ubojica psa Miška

No, otišao je jer je sud očito smatrao da je životinja prilikom usmrćenja patila. Da nije, ishod bi bio drukčiji, tvrdi Jadranka Dragović iz Infocentra za zaštitu životinja. Kaže: ''Prema bivšem kaznenom Zakonu bilo je kažnjivo mučiti, ali ne i ubijati životinje. Dakle, dođete s pištoljem i ubijete životinju. Ako se na sudu dokaže da nije patila, počinitelj nije bio kažnjen.''

Čak 54 tisuće ljudi dalo je podršku inicijativi Domagoja Harjača iz Zagreba da se apelira na savjest građana po pitanju zlostavljanja životinja. Nakon dramatičnih vijesti o petardi u ustima psa iz okolice Pule, odlučio je aktivirati se! No, aktivirala se i država. Kazne su pooštrene, i to dvostruko. Usmrtiti životinju bez ikakva opravdanog razloga – odsada znači i otići u zatvor.

Udruge presretne, no to samo djelomično rješava pitanje zlostavljanih životinja. Naime, po novom Zakonu, počinitelji se drastičnije kažnjavaju, oduzimaju im se životinje, ali to ne rješava problem životinje, tvrdi Tatjana Zajec iz Skloništa za životinje u Dumovcu. ''Kada se i oduzme životinja tom nekom zlostavljaču, to je super! No , postupak prema vlasniku traje po godinu i pol, dvije - i onda smo mi spasili psa, ali kako?''
Životinja to vrijeme provodi u kavezu nekog skloništa. Trauma nakon traume! Jedinice lokalne samouprave, osim Zagreba, u kojem kako tvrde udruge sustav barem donekle funkcionira, uglavnom ništa ne rade po tom pitanju.

>> Strašno: Psu ubacili petardu u usta, morali ga uspavati

Još je alarmantnije, tvrde, stanje svijesti o pravima životinja. Naime, šokira podatak da velika većina zlostavljača nisu stariji, već maloljetni građani. Djeca koja se, prema riječima Jadranke Dragović, iživljavaju na životinjama iz čiste dosade.
Za psihoterapeutkinju Dubravku Kocijan Hercigonju to se čini posve logičnim. Kaže: ''A što da si misli dijete ako su njegovi mama i tata uzeli male mačiće i bacili ih u vodu? To je dozvoljena akcija, to što je malo i bespomoćno, možemo uništavati kako hoćemo! To oni kasnije samo prenesu u situacije u svom životu i onda se ti roditelji križaju i čude zakaj je to tako! Pa tak je, jer ste mu vi to pokazali!''

Empatije je, tvrdi, nestalo, ne samo prema životinjama nego općenito prema svemu slabijem! Do koje mjere to može ići? Kakve bi posljedice mogle biti? Indikativno je da su neki od najpoznatijih klinaca-ubojica u SAD-u, prije samih ubojstava, slovili i time se hvalili da su mučili i ubijali životinje.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju