Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U ZET-ovim vozilima Zagrebačka filharmonija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
ZET do kraja godine priprema za putnike javnoga gradskog prijevoza brojne novosti kao što su audioinformacije putnicima u vozilu na kojoj su trenutačno tramvajskoj postaji i skladbe u izvedbi Zagrebačke filharmonije što će ih moći slušati u tijeku vožnje.

Svoju glazbu u ZET-ovim vozilima Zagrebačka filharmonija predstavit će za mjesec dana (potkraj studenoga, u početku prosinca), najprije u niskopodnim tramvajima, a zatim i u ostalim ZET-ovim tramvajima i autobusima, najavio je glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nastale kolone Promet normaliziran nakon incidenta na Črnomercu: Na zagrebačkom okretištu izletio tramvaj Novi stari tramvaj na zagrebačkim ulicama ZET objavio Dio tramvajskog prometa u zastoju: Ovo su linije koje su preusmjerene

Glazbu će birati glazbeni stručnjaci, a ne vozači, rekao nam je
glasnogovornik. Dodao je i kako će glazba biti prilagođena dobu dana, pa će tako ujutro glazba biti razbuđujuća, ali ne previše agresivna, a popodne, kad se ljudi vraćaju s posla i umorni, bit će opuštajuća. 

Svako će glazbeno djelo biti najavljeno što, dodaje Jurić, projektu ZET-a i Zagrebačke filharmonije daje i poučan značaj.

Napomenuo je da se Filharmonija odrekla prava na naknadu za javno izvođenje i time će, u ZET-ovim vozilima, dobiti nov medijski prostor i popularizirati svoju glazbu, navodi.

Jurić ističe kako sve te i druge novosti omogućuje sustav Atron.

Dio tog sustava je zadužen za audiokomunikaciju prometnog centra s vozilima i vozilima međusobno, odnosno za pozicioniranje i praćenje vozila, što je važno za najavu dolaska vozila na postaju.

ZET upravo ugrađuje infrastrukturu kako bi na postajama mogli biti postavljeni zasloni (displeji) putem kojih će se putnici informirati o vremenu dolaska tramvaja ili autobusa na postaju.

Zasloni imaju ugrađene zvučnike pa će putnici izravno na postaji i glasovno biti izviješćeni o teškoćama u prometu - kašnjenju ili većim zastojima.

Glasnogovornik Jurić je objasnio da je u gotovo sva ZET-ova vozila ugrađen GPS odašiljač koji može "vidjeti" gdje je koje vozilo. 

Budući da informatički sustav "zna" trasu, matematičkim izračunom dođe do podatka o vremenu dolaska tramvaja ili autobusa na postaju.

Zasloni će, najavljuje Jurić, biti postavljeni do kraja godine tek na nekoliko lokacija kako bi se sustav prilagodio prometnoj mreži, a zatim će, kaže, zasloni biti postavljeni i na drugim postajama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene