Ilustracija
Ilustracija Foto: Kristina Stedul Fabac

U Zagrebu je stanje s vodoopskrbom redovno i redukcije se ne očekuju niti u ljetnim mjesecima, kao niti u rujnu kada završe godišnji odmori i krene školska godina, a od prošlog tjedna na snazi je uputa da se u četiri zgrade Gradske uprave temperatura hlađenja poveća s 22 na 25 stupnjeva.


"Stanje s vodoopskrbom u Zagrebu je redovno i redukcije se ne očekuju. S obzirom da je vrijeme godišnjih odmora potrošnja vode je manja nego u ostalim mjesecima te će se takva situacija nastaviti i u mjesecu kolovoza", izjavila je Hini glasnogovornica Grada Zagreba Dinka Živalj.

Povećana potrošnja se očekuje u rujnu kada završe godišnji odmori i krene školska godina, no problemi u vodoopskrbi se ne očekuju, ističe Živalj.

Na pitanje o uštedi energije, glasnogovornica Grada Zagreba kaže da je od prošlog tjedna na snazi uputa da se u četiri zgrade Gradske uprave temperatura hlađenja poveća s dotadašnjih 22 na 25 stupnjeva Celzijevih.

Uvodi se i noćni režim hlađenja od 18 sati do pet sati ujutro za vrijeme kojega se klima jedinice ne pale ako temperatura ne dosegne 35 stupnjeva Celzijevih. "U ovoj početnoj fazi na ove četiri zgrade očekujemo uštedu od barem 20 posto u količini energije", ističe glasnogovornica Grada Zagreba Živalj.

Redukcijske mjere u Istri daju rezultate

U samo tri dana, koliko su na snazi mjere Istarske županije o redukciji vode, potrošnja vode u Istri smanjena je za 13 posto, a u Puli za deset posto, potvrdili su u srijedu novinarima direktori Istarskog vodovoda iz Buzeta i pulskog Vodovoda Mladen Nežić i Edo Krajcar.

Upravo zbog toga, zasad se ne razmišlja o uvođenju mjera kojima bi se potrošnja vode dodatno ograničila. "Ako postignemo razinu od 30 posto smanjenja potrošnje s prvim stupnjem redukcije u Puli, mislim da ćemo situaciju držati i dalje pod nadzorom", rekao je direktor pulskog Vodovoda Krajcar.

Direktor Istarskog vodovoda Nežić ocijenio je kako je stanje u akumulaciji Butonigi zabrinjavajuće zbog velike suše koja je pogodila cijelu Istru. Na pitanje kolike su zalihe u akumulaciji i koliko ona još može izdržati bez oborina, Nežić je odgovorio kako sve simulacije govore da novih restrikcija neće biti.

Vlado Herceg - 1 Kakvo je stanje s vodom u velikim hrvatskim gradovima i može li u Zagrebu doći do redukcije? Reporter Dnevnika Nove TV razgovarao je sa stručnjakom

Ilustracija Jedna općina isključila vodu svima, gradonačelnik iz Gorskog kotara uveo redukciju: "Ljudi ostaju bez pitke vode"

"Butoniga ima dovoljnih količina vode. Od siječnja ove godine kontinuirano koristimo vodu iz izvora Bulaža, koju usmjeravamo u akumulaciju. Do sada smo iz Bulaža u akumulaciju 'upumpali' oko 1,1 milijun kubika vode, a trenutačno na postrojenju je više od 800.000 kubika i tako smo štedjeli vodu u akumulaciji", rekao je Nežić, ističući da građani ne trebaju strahovati da će ostati bez vode.

"Za sve izvore smo napravili hidrološku analizu i točno znamo kolika će u njima biti količina vode i da iduća dva mjeseca ne padne ni kap kiše", zaključio je direktor Istarskog vodovoda iz Buzeta Mladen Nežić.

Štedi se pitka voda iz vodovoda, a Grad Pula ne odustaje od zalijevanja zelenih površina i pranja ulica jer na raspolaganju ima antički izvor "Nimfej" s tzv. tehnološkom vodom, koja nije za piće.

Kvaliteta te vode za naše potrebe je dobra i dalje će se koristiti isključivo za potrebe za koje je namijenjena, poručio je direktor komunalnog poduzeća Pula Heculanea Robi Fuart. Podsjetio je da je voda iz tog izvora bila dovoljna i 2012. godine, u doba velike suše u Istri.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju