Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Epidemija bukti

Bolnice se pune, a to ne treba brinuti samo COVID pacijente: "Širenje kapaciteta nekome uzima postelju"

Aktualno Galerija Bolnica, ilustracija - 1 Bolnica, ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Bolnica, ilustracija - 2 Bolnica, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Bolnica, ilustracija - 3 Bolnica, ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Bolnica, ilustracija - 4 Galerija 1/4 >>
Broj novozaraženih više nikoga ne brine, koliko su zabrinuti oko broja hospitaliziranih. Arena Zagreb uskoro će u stanje pripravnosti, jer bolnice se polako pune.

Među pacijenticama sve više je trudnica - i u Zagrebu je sinoć prijevremenim carskim rezom rodila trudnica na respiratoru.

Četvrti val donio je i nova pravila za bolnice. Većina pacijenata više ne leži u Dubravi, već su raspoređeni po svim bolnicama u zemlji. Od trenutačnih 2260 COVID kreveta, zauzeto je njih 1311.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 26 preminulih Danas gotovo 4400 novih slučajeva, u jednoj županiji pao rekord od početka pandemije

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ali paze na obrazovanje Fuchs: ''Neće se ovo moći zaustaviti. Škole neće profunkcionirati dok se ne cijepi dovoljan broj građana''

Ana Ljubas, glavna sestra KBC-a Zagreb naglašava kako su bolnički kapaciteti popunjeni. 

"Sve je puno, pune su intezivne i danas će se otvoriti potpuno novi odjel sa 16 postelja. Apeliramo na sve nas, uistinu je vrijeme kad moramo misliti jedni na druge, ne samo na COVID pozitivne, nego na noncovid kronične bolesnike jer širenje kapaciteta nekome uzima postelju", kazala je.

Čakovečka bolnica tražila je dodatna četiri respiratora.

Mahmoud Al - Mufleh, spec. inf. koordinator za Covid, Čakovec izjavio je:

"Mi smo sada s kapacitetima taman. S obzirom na razvoj sitacije, s obzirom na delta plus soj, koja će doći kod nas, moramo biti spremni na povećan priljev pacijenata. I potrebe za respiratorom."

Bolnice šire COVID odjele i izolacije na Hitnim prijemima.

No na Franu Mihaljeviću nemaju se više gdje proširiti - gotovo sve je popunjeno.

Dr. Alemka Markotić kaže: "Naši rendgeni rade punom parom. Svaki drugi ima upalu pluća i to ozbiljnu."

U ozbiljnom stanju sinoć su iz Infektivne klinike prevezli trudnicu na respiratoru na prijevremeni porođaj.

Evo što je o tome kazao Gordan Zlopaša, pročelnik Zavoda za perinatalnu Medicinu, Klinika za ženske bolesti :

"Hitno je doprimljena nama da bi se učinio carski rez jer za to mogućnosti u Klinici za Infektivne bolesti nema, a nakon toga je opet vraćena u Kliniku ."

Dijete je u Petrovoj i stabilno je.

Doktor Zlopaša upozorava da je trudnoća, posebno posljednje tromjesečje rizičan faktor za COVID: "Mi doista osjećamo da je novi soj virusa pogubniji za trudnice, očito su rizična skupina što se u početku nije činilo. Spominju se jako nezgodne borjke, od 26 puta većoj smrtnosti od trudnica od netrudne žene, 23 puta veća šansa da završe na respiratoru. "

Upravo zato struka je jedinstvena - žene koje planiraju trudnoću trebaju se cijepiti kako bi im trudnoća prošla bez brige oko crnih COVID statistika.

 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 


   

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene